Съдят ексшефа на поликлиниката в Монтана
Съдят ексшефа на поликлиниката в Монтана / снимка: DarikNews.bg

Дадоха ход на делото срещу бившият управител на поликлиниката в Монтана Жорж Вилдирасов. Той е обвинен за престъпление по служба и безстопанственост. Това е единственото дело по рода си водено от Окръжна прокуратура в Монтана. Като граждански ищец по него е конституиран Общински медицински център.

С действията си преди три години бившият управител д-р Вилдирасов довел общинското дружеството до ситуация, при която да стане частна собственост.

През 2007 г той подписва два договора за наем със Самостоятелна медицинска лаборатория „Образна диагностика" - Враца, с управител Иво Викторов Костов. За това разпореждане с общинското имущество Вилдирасов не е бил упълномощен от Общинския съвет по законовия ред.

Съгласно договорите две помещения от поликлиниката са отдадени под наем при условието в тях да се монтира висококачествена техника за образна диагностика и основно ядреномагнитен резонанс. Месец по-късно Вилдирасов едностранно прекратява договора.  Според клаузите му това решение трябва да бъде обезщетено от общинското дружество с 1 207 000 лева.

Сумата не е изплатена и спорът отива в Арбитражен съд, който пак според договора трябва да реши възникналите казуси по него. Арбитражният съд потвърждава условията за изплащане на обезщетението и в сградата общинска собственост влиза съдия-изпълнител. Междувременно врачанската фирма е продадена на Христо Петров и Яна Петрова, които стават собственици на дълга.

По него за трите години са натрупани огромни лихви. Скандалът влиза и в дневния ред на Общинския съвет в Монтана. Последиците са освобождаването на д-р Вилдирасов като директор на здравното заведение. Общината завежда и дело за обявяването на двата договора за нищожни, което още е в процес.

Окръжна прокуратура в Монтана има амбицията да докаже, че д-р Вилдирасов умишлено е подписал и разтрогнал неизгодните договори. Той от своя страна  пледира: „невинен". На изслушването не се явиха двама призовани свидетели - бившият управител на СМЛ Образна диагностика Иво Костов и счетоводителя на поликлиниката през 2007 г.

Следващото заседани е насрочено за 19 октомври.