Стартира ралиспринт „Вида
Стартира ралиспринт „Вида / Община Видин

Силният дъжд и вятър не попречиха на откриването на РАЛИСПРИНТ „Вида 2016", което стана снощи. „За мен е истинско удоволствие да дадем за поредна година живот на една легендарна традиция в нашия град. Преди години рали „Вида" се е нареждало в топ списъците на европейските състезания по рали. След възраждането му до сега Община Видин и всички приятели, които са тук, продължаваме, съхраняваме и развиваме традицията на най-важното и най-значимо събитие за нашия град. Даваме старта на втория кръг на Националния шампионат ралиспринт „Вида" - каза при откриването на състезанието заместник-кметът Венци Пасков.
Наградният фонд, осигурен от Общината, е в размер на 5000 лв. Победителят в ралиспринт "Вида" ще получи 2500 лв., класиралият се на второ място - 1500 лв., а на трето - 1000 лв.

Тази година има промяна в маршрута на състезанието, с доста интересни и същевременно сложни трасета, които ще изправят конкуренцията пред истинско предизвикателство, а участъкът Водна -Синаговци е изцяло асфалтиран.
Отсечките, по които днес ще се състезават пилотите, са общо четири: 09:30 ч.- Старт - Синаговци - Грамада, 11:00 ч. - Водна - Грамада, 12:35 ч.- Водна - Грамада и 13:55 ч. - Водна - Синаговци. Трасето, в участъците от старта до финала, ще бъде забранено за движение на всички пътни превозни средства и пешеходци от 08.30 ч. до приключване на мероприятието и е обезопасено с всички мерки за сигурност.
Екипажите са 10 от Пловдив, Казанлък, София и Видин. Сред състезателите най-младият участник е 20-годишният навигатор Александър Стойков, който се състезава за АСК „Жико-моторспорт". Своят първи дебют направиха и Момчил Младенов и Александър Петков от АСК „Жико-моторспорт".

Константин Щерев, Ани Папазова, Васко Василев, Янко Якимов поздравиха организаторите и благодариха община Видин, че въпреки финансовите затруднения, община Видин е единствена, която освен купи осигурява и парични награди. Пилотите споделиха мнението си за трасетата във Видинско. Състезателите разказаха и любопитни факти за автомобилите, с които ще се включат в ралиспринта.

Младото семейство Инна и Цветан Йосифови, които малко преди церемониалният старт сключиха граждански брак, бяха сред публиката и се снимаха за спомен със състезателите.