Старинен зид изникна при изкопни работи   по проект
Старинен зид изникна при изкопни работи по проект / Община Видин

Части от старинен зид са били разкрити по време на изкопни работи по подобект Реконструкция на градски парк“ по проект „Зелена и достъпна градска среда – гр. Видин“. За находката, фирмата която работи на мястото е сигнализирала община Видин. След допитване до Регионалния исторически музей е установено, че това части от зидове принадлежали на един от бастионите от крепостна система „Калето“, която е културна ценност с национално значение.

Тази част от съществуващия ров и бастиони са засипани с пръст през 50-те години на миналия век. В писмото от музея се посочва, че при това положение действа чл. 160, т. 2,3 и чл. 72 от Закона за културното наследство. В съответствие със законовите изисквания е издадена заповед, с която се нарежда незабавно да се спрат изкопните дейности в района на откритите археологически зидове в парк „Рова“ и мястото да се обезопаси. С нея се възлага и предприемане на действия по аварийно-временно укрепване на изкопните работи.

Паралелно с това е изпратено и писмо до Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата, с което общината уведомява за възникналата ситуация и се обръща с молба да бъде назначена комисия, която да предложи последващи действия.

В писмото се отбелязва, че проект „Зелена и достъпна градска среда – гр. Видин“ е от изключително значение и предвижда обновяването на обществени пространства в центъра на града с обща площ 38 000 кв. м, рехабилитация и реконструкция на улична мрежа и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление. Тъй като сроковете за приключване на проекта са кратки, Община Видин разчита на съдействието и навременната реакция от страна на Министерството на културата.