Сметната палата завери без забележки общински отчет
Сметната палата завери без забележки общински отчет / Личен архив
Сметната палата завери без забележки общински отчет
87732
Сметната палата завери без забележки общински отчет
  • Сметната палата завери без забележки общински отчет

Сметната палата завери без резерви отчета на община Монтана за 2015 година, съобщи Силвия Василева - директор Финансово-стопански дейности. Това означава, че през изтеклата година няма допуснати сериозни счетоводни грешки, както от централната администрация, така и от 70-те второстепенни разпоредители с бюджетни кредити.

В края на 2015 година бюджетът на община Монтана е бил 31 милиона лева. От тях държавните приходи са 18 милиона и 500 хиляди лева, а собствените са 12 милиона и 500 хиляди лева, в това число влизат и трансферите от републиканския бюджет.

Василева определи годината като много силна по отношение на усвояване на средства от Европейския съюз. Те са в размер на 29 милиона лева. От кохезионни и структурни фондове са усвоени 4 милиона лева. По други оперативни програми, сред които „Административен капацитет", „Регионално развитие" и „Техническа помощ" общината е оперирала счетоводно с още около 5 милиона лева. Само по Оперативна програма „Околна среда" са усвоени 20 милиона лева, заради приключването на проекта "Разширение и рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежи".

„Това е голямо постижение за общината", заяви Василева, и допълни, че Монтана е една от малкото общини в страната, приключила успешно програмния период за усвояване на европейски средства.