"Децата от първи до четвърти клас ще подновят от вторник присъствените занятия след тестване за коронавирус в 41 училища в област Враца", съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Лорета Колева.

МОН: Отрицателни са пробите за COVID-19 на учениците, които днес се върнаха в клас

Тя припомни, че връщането на малките ученици в клас в областта се забави, тъй като не бяха осигурени необходимите щадящи тестове. Сега бройките са доставени.

"В училищата, където на 16 ноември ще бъдат възстановени присъствените занятия в началните класове, повече от 50 на сто от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани преди първия час", допълни Колева.

Общо 2237 деца от 165 паралелки ще се върнат в училище. В училищата в област Враца от първи до четвърти клас се обучават 5517 ученици. В останалите 12 училища от общо 53 с начален курс на обучение, където половината от родителите не са дали съгласие за тестване на децата, ще продължи дистанционното обучение.

От МОН разясниха как ще се тестват учениците

На обучение онлайн ще останат и учениците, за които родители също са несъгласни да бъдат тествани в училище, но те са по-малко от половината от всички родители.

"Заради усложнената епидемична обстановка в област Враца, която от седмици е в "тъмночервената зона", учениците от всички класове в училищата се обучаваха дистанционно, с изключение на Оряхово. Учениците в тази община учеха досега на ротационен принцип", посочи Лорета Колева. 
БТА