Сградата на Община Мездра.
Сградата на Община Мездра. / Община Мездра
Нов подробен устройствен план ще има центъра на Мездра, рещиха общинските съветници на последното си заседания. След пореден опит „Роял“ ООД успя да получи разрешение и ще възложи изготвянето на план на централния площад „България“ и на съседните квартали 65 и 66.
Фирмата е собственик на търговски обект на площада и иска да го разшири.
Причината казусът отново да се разглежда в Общински съвет-Мездра бе, че на сесията през октомври съветниците не дадоха категоричен отговор разрешават или не на „Роял“ ООД да възложи изработката на новия ПУП. Областният управител върна приетите две взаимноизключващи се решения за преразглеждане.

Пoстоянната комисия „Устройство на територията, опазване на околната среда и инфраструктурата” не излезе с проект на решение, а становището на комисията „Стопански дейности, общинска собственост и Европейска интеграция” бе да се даде положителен отговор на заявителя.
Кметът на Общината инж. Генади Събков заяви, че предложението за отмяна на предходните решения на ОбС е нормално и логично, но заяви, че не е съгласен с проекторешението даващо възможност на „Роял ООД“  да възлага изработването на нов ПУП на имоти публична общинска собственост, тъй като  е незаконосъобразно и би трябвало да бъде върнато от областният управител или районната прокуратура.

„Не е нормално Общинският съвет да възлага изработването на нов ПУП в обхват 3 квартала, при положение че не е налице такава необходимост. Кой от жителите на съседните квартали на центъра е дошъл да изрази своето желание да бъдат променени границите на имота му? Никой! Този проблем, според мен,  се явява измислен за Общинския съвет. Обичайна практика е да се изработва ПУП в рамките на един квартал- в случая обхващащ центъра на гр. Мездра. Такова разрешение спокойно може да се издаде от кмета на Общината и не е нормално Общинският съвет да се занимава с този проблем. Според мен това евентуално разрешение може да се отклони като незаконосъобразно от компетентните органи“, каза инж. Събков.

По време на сесията общинският съветник Надежда Йорданова предложи Общинският съвет да откаже разрешаване изработването на нов ПУП, тъй като по смисъла на чл. 131 ал.1 от ЗУТ „Роял“ ООД не се явява заинтересована страна да възлага градоустройствена разработка, касаеща публична общинска собственост и обхват 3 квартала в централната градска част на Мездра. С 9 гласа „За“, 8-„Против“ и 3- „Въздържал се“, предложението на г-жа Йорданова не бе прието.

В крайна сметка, въпреки липсата на законови аргументи, с 11 гласа „За“, 1-„Против“ и 8- „Въздържал се“, Общински съвет - Мездра разреши на „Роял“ ООД да възложи изготвянето на нов ПУП за централния площад „България“ и два прилежащи квартала. 
 
 
Община Мездра