Общинският съвет в Мездра по време на дебатите.
Общинският съвет в Мездра по време на дебатите. / Община Мездра
Общинският съвет спаси лицето на гр. Мездра - централния площад „България“, където по традиция хората се събират и се провеждат обществено-значими събития, от възможността част от площада да бъде застроена. Това обявиха преди минути от Община Мездра. 

Съветниците трябваше да се произнесат по заявлението на „Роял“ ООД да се изготви нов Подробен устройствен план /ПУП/ - план за регулация и застрояване. Целта за искането на нов ПУП е регламентиране обхвата на площад „България“ и пешеходните пространства към прилежащите улици в Мездра с обособяване на урегулирани поземлени имоти към съществуващи сгради – частна собственост в кв. 64. Заявителят обаче искаше новия ПУП да обхване освен кв. 64, в който „Роял“ ООД е съсобственик на търговски обект, така и още два квартала - кв. 65 и кв. 66. 

Съгласно ЗУТ, изменение на територии - публична общинска собственост - се допуска, когато настъпят съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия, при които е бил съставен планът и възникнат нови държавни или общински нужди за обекти - собственост на държавата, на общините или на експлоатационните дружества. 

Община Мездра е твърдо против предложението, тъй като съгласно Заявлението на „Роял“ ООД нов ПУП ще засегне обществени територии публична общинска собственост.

„Промяната в ПУП е обвързана с настъпването на  съществени промени в обществено- икономическите и устройствените условия, каквито към момента не са налице. Наша мисия е да осигурим равни права на всички граждани и равни възможности за инвестиции от представители на бизнеса. Недопустимо е да се дават привилегии на определени фирми“, каза по време на заседанието на общинския съвет кметът Генади Събков.

Той заяви, че е негов дълг да се вслушва във волята на народа и предложи да се проведе обществено обсъждане за желанието на хората относно визията на централния площад в Мездра. „Нека потърсим мнението на нашите съграждани дали е необходимо да изменим границите на площада и плътно да го застроим. Да ги попитаме на кого да отдадем парцелите и по какъв способ да стане това, следвайки  ясни критерии и равнопоставеност“,  допълни инж.Събков.

Постоянната комисия по устройство на територията, опазване на околната среда и инфраструктурата към Общински съвет - Мездра  не прие предложението на „Роял“ ООД  за промяна в ПУП, тъй като дружеството не се явява „заинтересовано лице“ в случая по смисъла на ЗУТ. 

В хода на заседанието постъпи и предложение да се даде разрешение заявителят да изготви нов ПУП. Двете предложения бяха подложени на гласуване, но нито едно от тях не събра необходимите гласове.

На практика Общински съвет-Мездра не даде възможност частна фирма да възлага и предлага нов подробен устройствен план на централна градска част и да парцелира площада в Мездра.