Шести блок на АЕЦ Козлодуй - 20 години успешна работа
Шести блок на АЕЦ Козлодуй - 20 години успешна работа / Дарик Враца

20 години от деня, в който Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" достига пълно натоварване на мощността си ще се навършат днес в 18 ч. и 41 мин.

От включването в паралел с електроенергийната система на България до днес Шести блок е произвел 119 251 137 мегаватчаса електроенергия. През изминалата 2011 г. е достигнато неговото най-високо годишно производство - 8 146 961мегаватчаса, което е 16.27 % от цялото количество електроенергия, произведено през годината в страната.

Днес Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заема водещо място сред най-безопасните и надеждно работещи ядрени мощности в света. Освен отличните експлоатационни показатели, доказателство за това са и регистрираните на блока 13 години и 3 месеца без непланово сработване на аварийна защита на реактора - водещо постижение сред ядрените енергоблокове от този тип в световен мащаб.

По случай кръглата годишнина изпълнителният директор на централата Валентин Николов поздрави всички работещи в Дружеството, като специално открои заслугите на хората, работили за изграждането и успешната експлоатация на блока. Валентин Николов отново потвърди решимостта на ръководния екип на централата да работи за развитието на ядрената енергетика на страната с проектите както за удължаването на експлоатацията на Пети и Шести блок, така и за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".