„Русатом Сервис ще модернизира генераторното оборудване на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй
„Русатом Сервис ще модернизира генераторното оборудване на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй / netinfo

Руската компания „Русатом Сервис", част от държавната корпорация „Росатом", подписа с АЕЦ „Козлодуй" договор за модернизация на генераторното оборудване на Пети енергоблок на българската ядрена централа. Обемът на работата по проекта включва извозване от България в Санкт Петербург на ротора на турбогенератора и котвата на възбудителя за ремонтиране и модернизация в завод „Електросила", част от „Силови машини". Общата стойност на договора е 24,7 млн. евро и освен доставката на основното оборудване включва и доставка на резервни части за монтажа и оказване на услуги за наблюдение и настройка (наладка) на системите по време на монтажа. Срокът за доставката на цялото основно оборудване е 500 дни. Дейностите по договора трябва да бъдат изпълнени до май 2017 г.

Роторът на турбогенератора и котвата на възбудителя са тежко и извънгабаритно оборудване, което изисква спазване на особени мерки при транспортиране. В рамките на договора ще бъде изработен и монтиран нов модернизиран статор, способен да осигури работата на турбогенератор тип ТВВ-1000-4У3 на номинална мощност до 1100 мегавата.

Подписаният договор е втори подобен проект за АЕЦ „Козлодуй", реализиран с помощта на „Русатом Сервис". В момента в Шести енергоблок се провеждат дейности по монтаж и настройка на модернизиран статор, доставен миналата година по аналогичен договор. Успешният опит на „Силови машини" за модернизиране на генераторно оборудване за руските АЕЦ не оставя съмнение в надеждността на продукцията, включително и сред българските ядрени специалисти.