Родна версия на „Одата на радостта изпрати врачански деца сред финалистите в международен конкурс
Родна версия на „Одата на радостта изпрати врачански деца сред финалистите в международен конкурс / netinfo

Видеото „We are European children" на децата от детска градина „Европейчета" във Враца е сред 10-те финалисти в международния конкурс под надслов" Европа в хармония" на Икономическия и социален комитет на ЕС. Целта на ежегодните прояви е по-доброто разбиране между народите на Европа и популяризиране на богато културно многообразие.

Тазгодишният конкурс изискваше от участниците създаване на клип със собствен текст по Одата на радостта. Текста към видеото на децата от група „Симба" е от учителката в детската градина Лилия Стоева, която е и основен организатор на врачанското участие. Като гост-изпълнители са включени 12-годишният Виктор Володиев от СОУ „Христо Ботев" Враца, който свири на цигулка и Александър Христов - на китара, студент в НБУ. Видеото е дело на 17-годишния Александър Костов от ПМГ Враца.

Врачанският клип бе избран сред 10-те финалисти след оспорвано гласуване в страницата на комитета. Крайният победител ще бъде определен от жури, като резултатите ще бъдат оповестени до две седмици.

Награждаването тази година ще е в Рига, тъй като конкурсът се провежда в партньорство с латвийското председателство на Съвета на ЕС. На награждаването ще присъстват и двама човека от всичките участвали в гласуването. Те ще бъдат определени след разиграване на лотария, уточняват още организаторите.