РИОСВ Враца
РИОСВ Враца / РИОСВ Враца
Полина Тодорова
95733
Полина Тодорова
  • Полина Тодорова
Четири пъти са били превишени показателите за ФПЧ10 /фини прахови частици/ във Враца от началото на новия отоплителен сезон, съобщиха за Дарик от РИОСВ. Данните са от Автоматична измервателна станция(АИС) ЖП гара Враца за времето от октомври до 13 декември За октомври не е регистрирано превишение, за ноември превишенията са 3, а до 13 декември е едно.
 
При анализ на регистрираните от Автоматична измервателна станция ЖП гара Враца концентрации на контролираните показатели, влияещи върху качеството на атмосферния въздух в града: серен  диоксид, азотен оксид и диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и фини прахови частици ФПЧ10, се констатират превишения на средноденонощната норма само по показателя ФПЧ10.

Превишенията са регистрирани основно през зимните месеци, което се дължи на масовото използване от населението на твърдо гориво за отопление.

Броят на регистрираните превишения от началото на годината до 13. 12. 2017г. е 46. С цел подобряване качеството на въздуха в града, община Враца изпълнява мерки заложени в „Програма за намаляване нивата на ФПЧ10 и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух в община Враца за периода 2015-2018“. В резултат от изпълнението на мерките превишенията са намалели.
За 2015 г. са били 88, 2016г. – 78, а през 2017 – 45.

Като цяло може да се заключи, че във Враца качеството на атмосферния въздух не е рисков за човешкото здраве, коментират още от РИОСВ Враца.
 
По отношение на контролната дейности на инспекцията до момента инспекторите са извършили 951 проверки, от които 541 планови и 410 извънредни. Дадени са 183 предписания. Наложените санкции и съставените актове са 22.

Издадени наказателни постановления са 16, на обща стойност 47 859,67 лв. Най-честите нарушения са за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци - строителни, с битов характер, торов отпад и др.

Повече за работата на РИОСВ Враца може да чуете в прикачения файл.