Римляни и авари в битка за крепостта „Баба Вида
Римляни и авари в битка за крепостта „Баба Вида / Община Видин

С пресъздаване на битка по времето на антична Бонония започна Средновековният фестивал „БъдинЪ", който общината организира за трета поредна година. В ролята на тогавашен префект бе кметът на Видин Герго Гергов. Градоначалникът бе посрещнат с тържествен марш и военни команди пред крепостта „Баба Вида" от Първи италийски легион. Като истински отговорен управител на някогашна Бонония, той трябваше да даде своето разрешение за влизане в крепостта и нейната отбрана.

Десетки граждани дойдоха да наблюдават зрелищната възстановка. Тя показа ненадейно нападение от страна на варварските племена и отличната бойна подготовка на римския легион. Битката приключи с безспорна победа на римляните.
Община Видин покани за участие във фестивала групата за исторически възстановки „Първи италийски легион" от град Свищов, за да пресъздаде подбрани фрагменти от историята на региона. Припомняме, че акцентът тази година е поставен върху представянето на събития от Ранното средновековие.

В неделя посетителите на фестивала ще могат да наблюдават възстановка на военни турнири и демонстрации. В конферентната зала на крепостта преподаватели по история от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" ще разкажат за Видинското царство и особеностите на средновековната кухня. В 13 часа ще бъде пресъздаден сватбен ритуал от средновековния период, придружен с танци и дегустация на вино. За първи в рамките на фестивала „БъдинЪ" има анимация за деца.