/ фейсбук Цвета Караянчева
Походът по пътя на Ботевата чета остана трети в категорията си
Кметът на община Белоградчик - Борис Николов, присъства на церемонията в Централния военен клуб в София, на която бяха връчени Годишните награди в туризма - 2018 на Министерството на туризма. Отличията се връчват в 16 категории.

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик

П
обедителите се излъчиха след онлайн гласуване на специален сайт - www.tourismawards.bg, което приключи на 5 декември. Конкурсът цели да популяризира България като целогодишна дестинация и интересът към него става все по-голям.

В категория „Изборът на българите” Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2815 гласа. Отделно, Белоградчишката крепост се нарежда на второ място - с 27,73 % от гласовете в раздела „Туристическиатракция/обект”.

Наградите бяха връчени от Председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева, която заяви: „Връчвам специалния приз „Изборът на българите” за любимо място за почивка, ваканция или разходка за 2018 г. на тържествена церемония.

Ученици от София зарадваха самотни хора в белоградчишко (СНИМКИ)

Белоградчишките скали са наша уникална национална гордост…Поздравявам кмета на Белоградчик Борис Николов за това, че тази светиня се пази за бъдещите поколения. Прекрасната природа и културните ни богатства са най-големият потенциал на страната ни.“

Борис Николов благодари за високите отличия. Той подчерта думите на френският пътешественик от 19 в. Жером-Адолф Бланки, че „Белоградчишката крепост е най-романтичната крепост в Европа

. Романтиката и придават божествените скални образования, чиято величественост, сила и мълчание приковават вниманието на гостите. Влизайки в крепостта те се озовават в един странен свят, в който сенките от миналото се преплитат с образите на настоящето.“

В категорията „Туристическа атракция“ Националният поход по пътя на Ботевата чета - Козлодуй – Околчица се нареди на трето място, преди него са ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ на второ и на първо - Да поставим рекорд за Гинес заедно: Най-голямото боядисване на яйца в света.