Проведе се състезание по бадминтон
Проведе се състезание по бадминтон / Община Белоградчик

Белоградчик бе домакин на V-ия кръг на Националната верига по бадминтон. Състезанито се проведе в събота и неделя като в него участваха 50 състезатели - представители на градовете София, Русе, Стара Загора, Хасково и Козлодуй.

Първата по рода си спортна надпревара в този вид спорт за Белоградчик се състоя в спортната зала, като едновременно се играеше на четири игрища. Участниците се състезаваха индивидуално и по двойки, в това число и смесени двойки в четвърто, трето и второ ниво.

Началото на състезанието бе дадено от кмета на Белоградчик Борис Николов. В залата присъстваха Людмил Николов - председател на клуба по бадминтон в Белоградчик, Илинка Лозанова- треньор, и най ентусиазираните състезателки на клуба - Биляна Илкова, Елизабет Йорданова, Теодора Панчева и Вержиния Маринова. Те успяха да поставят своето начало в интересната игра с някой от гостуващите състезатели.

В изключително динамичната и атрактивна игра най-ярко се открояваха Гергана Баръмова и Силвия Бозева - участнички в олимпиади и световни първенства по бадминтон за глухи и носители на световни титли. Сред състезателите бяха също Иван Добрев - първият българин, участник в олимпиада по бадминтон през 1992 г. в Барселона, Испания, и председателят на клуба на Стара Загора - Христо Михалев.

През втория ден, гости на състезанието бяха двамата братя проф. д-р Пюзант Касабян и Арсен Касабян, които са основателите на бадминтона в България, първият от които е и председател на Федерацията по този вид спорт. В проведената среща на кмета Борис Николов с Пюзант Касабян и Анета Янева - преподавател по бадминтон в Националната спортна академия - София, бе постигната договореност Белоградчик да кандидатства за домакин на състезание през 2017 г. от Националната верига по бадминтон "Млади таланти" от 9 до 11 години.