Росен Белчев
Росен Белчев / Областна администрация Монтана
Окръжна прокуратура-Монтана е образувала проверка по сигнал на народен представител от 9 януари за сигурността на язовир "Огоста", съобщи прокурор Лилия Илиева. Заради проверката не бяха огласени констатациите от последния доклад за техническото експлоатационно състояние на стената на язовира, направени от междуведомствената експертна комисия, назначена със заповед на областния управител Росен Белчев.

„Единственото, което мога да кажа е, че живея на улица „Извора”, в подножието на язовира и за мен няма никаква опасност”, заяви Белчев.

Преписката за язовир "Огоста" е изпратена за проверка от Агенцията по метрологичен и технически надзор, полицията и ДАНС. Изискани са и допълнителни материали от други институции.

Язовир "Огоста" е публична държавна собственост. С постановление на Министерски съвет от 2009 година е определен за стратегически обект от значение за националната сигурност на Република България и част от нейната критична инфраструктура.

Със заповед на областния управител техническото и експлоатационно състояние на стената на язовира се проверява два пъти годишно от междуведомствена експертна комисия. През юли 2017 година членовете й са констатирали, че стената и съоръженията към нея отговарят на показателите за сигурност.