Приемните семейства във Врачанско вече са 12
Приемните семейства във Врачанско вече са 12 / DarikNews.bg-архив

12 приемни семейства са утвърдени в област Враца за деветмесечието, информираха от Дирекция „Социално осигуряване". В тях в момента са настанени 11 деца. Седем от семействата са във Враца, 3 - в Бяла Слатина и 2 - в Мездра. Приемната грижа се осъществява от 8 професионални семейства и от 4 доброволни.  

След измененията в Наредбата за утвърждаване на приемните семейства, с професионалните приемни семейства се сключват граждански  договори. В зависимост от възрастта на детето, приемните семейства получават и месечно подпомагане по реда на Закона за закрила на детето.

Според директорът на институцията Димитрийка Цанова впечатление прави, това че приемните родители, за разлика от осиновителите,  предпочитат да се грижат за вече отраснали деца, между  3-7 годишна възраст, а не за новородени или по-големи с оформени характери. Хората, извили желание да станат  приемни родители са на възраст над 40-45 години. „Това е обяснимо, имайки предвид, че лицата останали без работа на тази възраст биха могли за продължат трудовата си ангажираност, като станат приемни родители. Младите предпочитат да намерят реализация на трудовия пазар по професията си и да развиват кариера", коментира още Цанова.