Прегледайте се безплатно за ХОББ,  тихият убиец покосява 3 милиона души годишно
Прегледайте се безплатно за ХОББ, тихият убиец покосява 3 милиона души годишно / БДББ

Българското дружество по белодробни болести ще отбележи Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ, с безплатни прегледи. На 20 ноември от 09:00 до 18:00ч. белодробните специалисти ще извършват изследване на дишането и попълване на въпросници в болнични заведения или на открито. Списъка на центровете е публикуван в сайта на БДББ www.brsnet.bg.

На 20 ноември всеки има шанс да се изследва. Не трябва да пропускате тази възможност, призовават от Българското дружество по белодробни болести. Това изследване може да спаси живота ви, не подценявайте ХОББ! Статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае.
Какво е ХОББ и какви са пораженията от нея? Отговорът е повече от страшен. В Европа всяка година умират 300 000 души,колкото са потенциалните жертви от три атомни бомби от Хирошима. Специалистите прогнозират, че към 2020 година болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят. Повечето заболели започват лечение, едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Болестта заема приоритетно място и сред болестите в България.

Едно скорошно прецизно проучване в Плевенския регион показва честота от близо 15%. Тази цифра говори за висока разпространеност и предизвиква тревога. Освен това, на 27 юни 2012 г. 2795 българи направиха изследване на дишането в 8 града като част от кампанията „Световен Ден на Спирометрията - 2012". Бяха открити 477 случая с отклонения, което е 17% от всички изследвали се. Ново проучване на Българското дружество по белодробни болести сред 3000 рискови пациента в различни градове на България показа, че повече от половината от тях имат ХОББ, без да подозират това.

Кои са причините за тази висока честота в България? Основно това е масовото тютюнопушене - както активното, така и пасивното. Други причини са: замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и др.

Данните показват,че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии - тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икномическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания.

20 ноември може да спаси здравето и живота на много българи, ако се включат в кампанията на Българското дружество по белодробни болести.

Прегледи в Северозападна България:

Видин
МЦ „Иван Рилски"
Мероприятието е организирано съвместно с кмета на гр. Дунавци - градче, разположено на 10 км. от Видин. Мероприятието ще се проведе в сградата на кметството.
МЦ"Биомед" на 20.11.2013г . от 12.30 до 14.30 ч.
МБАЛ „Св.Петка" от 10 до 13 ч.

Враца

СБЛФЗ - дейности Провеждане на спирометрии, Медицински прегледи, Раздаване на информационни материали, Изявления пред местните медии, Организиране на срещи с пациенти

Козлодуй

МБАЛ „Св.Ив.Рилски" Прегледите ще се провдат от 9.00 до 16.00 часа във функционалния кабинет на Второ вътрешно отделение на МБАЛ,,Св.Иван Рилски"Козлодуй-ЕООД. Кабинета се намира на третия етаж на болницата.

Предварителни записвания не са необходими ,но който желае конкретен час, може да го направи на телефон - 097385362 или 097385291.

Монтана

СИМП
МБАЛ МОНТАНА  
В деня на ХОББ ще бъдат организирани спирометрии на 3 места

Ул. "Сирма Войвода" 2 - МБАЛ АД Монтана в Първо ПФО в 5 кабинет от 11 до 13 часа
Ул. "Цар Борис III" 11 в 318 к-т д-р Симеонова от 15 до 17 часа.
Ул. "Алеко Константинов" 22 в МЦ ДЕНИЦА ет 2 к-т 205 д-р Цветанова от 15 до17ч.