Предварителни срещи по ДОВОС за извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ
Предварителни срещи по ДОВОС за извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ / ДП РАО

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) проведе две предварителни информационни срещи с обществеността в общините Козлодуй и Мизия преди официалните обществени обсъждания на Доклада по оценка на въздействие върху околната среда (ДОВОС) за извеждане от експлоатация на спрените I-IV енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй".  На срещите в двете населени места присъстваха заместник-кметовете на заинтересованите общини, представители на администрациите и граждани.

От страна на ДП РАО в разговорите взеха участие Георги Гьошев - директор „Извеждане от експлоатация", Майа Матеева - директор „Безопасност и качество", Пламен Петков - главен инженер в СП „Извеждане от експлоатация - Козлодуй", Братан Братанов - ръководител на направление „Инженерно осигуряване" в СП „Управление на РАО - III и IV блок", Ангелина Тодорова - еколог на предприятието.

Предварителни срещи по ДОВОС за извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ
netinfo

По време на предварителните срещи експертите от ДП РАО запознаха присъстващите с основни моменти от процеса по извеждане от експлоатация на спрените блокове на атомната електроцентрала, поясниха подробности от процедурата за ОВОС на проекта, разказаха за дейността, мисията и отговорността на предприятието.

Представителите на ДП РАО дадоха подробни отговори на  въпросите на гражданите, касаещи най-общо демонтажа на съоръженията, подхода при извеждане на радиоактивната част от блоковете, съхранението на радиоактивни отпадъци и безопасността на хората, натоварени с процеса по извеждане от експлоатация. Отговорите на експертите убедиха гражданите, че дейностите, свързани с демонтажа и последващото извеждане от експлоатация, се извършват безопасно, съгласно европейските и националните изисквания и законодателство, и с особена грижа към околната среда и населението.

Предварителни срещи по ДОВОС за извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ
netinfo

През месец юли предстоят официалните обществени обсъждания - на 15 юли в град Козлодуй, и на 16 юли - в град Мизия, където отново ще могат да бъдат задавани въпроси и отправяни предложения.