РЗОК Враца
РЗОК Враца / снимка: Дарик Враца
РЗОК-Враца напомня на всички граждани от областта, за възможността да получат Уникален код за достъп /УКД/ до електронните си медицински досиета. Всеки български гражданин над 18 години, независимо дали е здравноосигурен или не, има възможност безплатно срещу предоставяне на лична карта да попълни заявление за издаване на УКД в Районната здравнoосигурителна каса – гр. Враца или в някои от общинските офиси –  гр.Бяла Слатина, гр.Мездра, гр.Козлодуй и гр.Оряхово. Подаването на заявление  може да се извърши и чрез нотариално заверено пълномощно. В тези случаи към заявлението задължително се прилага нотариално заверено копие от пълномощното.
Уникалният код за достъп представлява комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на интернет страницата на НЗОК. Така лицето ще получи достъп до най-разнообразна информация, като например кой е личният му лекар, дали е постъпвал в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение.

В базата данни на НЗОК се съдържа информация за извършени и отчетени дейности от лични лекари, специалисти, болници, лаборатории и аптеки от 2009 г. до момента, както и извършени дентални дейности от 2012 г. насам.

Информацията за децата до 18 години се съдържа в досието на единия от родителите - този, който го е записал при личния лекар.
При съмнение за отчетени фиктивни прегледи, изследвания или лекарства, пациентът има възможност да подаде писмен сигнал до директора на РЗОК. След извършена проверка по случая и доказване на нарушението, на съответното лечебно заведение ще му бъде наложена предвидената в закона санкция.  

С осигурената възможност за достъп до здравното си досие, всеки един от нас  може да упражни пряк контролът на изразходваните публични средства, както и да получи пълна информация за оказаната му медицинска помощ от страна на лечебни заведения работещи по договор с НЗОК. 
 
РЗОК Враца