Предлагат почасова и съботна организация за работа на детските градини в Монтана
Предлагат почасова и съботна организация за работа на детските градини в Монтана / Дарик - архив

Специална наредба ще регламентира организацията на предучилищното възпитание в детските градини в Монтана, съобщи Александър Герасимов – директор на дирекция “Хуманитарни дейности” в Общината. Проектът за наредбата е публикуван на обсъждане на сайта на Общината и предстои разглеждането му от Общинския съвет.

С новия нормативен акт се въвежда и самостоятелна организация на предучилищно възпитание, ако семейството може да осигури среда за провеждане на заниманията вкъщи. Тази форма може да се проведе само след одобрение от комисия към Регионалното управление на образованието, в която има и представител от Общината.

Освен целодневната и полудневната организация, които съществуват и досега, детските градини ще предлагат и почасова. Тя може да бъде провеждана до 3 часа дневно от 8,30 до 12,30 часа. Осъществява се само през учебно време на годината или от 15 септември до 31 май. През останалите месеци детските градини ще работят като осигуряват така наречените допълнителни форми на педагогическо взаимодействие, което включва осигуряване на условия и време за игра и почивка, хранене и дейности по избор на детето, уточни Герасимов.

Нов момент е и възможността за съботни дейности в рамките на 4 астрономически часа от 8 до 12 часа. Услугата ще се заплаща допълнително - 20 лева за четирите часа.

Проектът за наредбата регламентира и допълнителните дейности като чужд език, танци или други художествени обучения. Таксата за провеждането им ще бъде 2 лева на учебен час от 30 минути.

Детските градини в Монтана ще имат едно и също работно време от 6,30 часа до 18,30 часа. Месечната такса остава непроменена - 40 лева в града и 30 лева в селата.

Повече по темата ще може да чуете утре след 10 часа в предаването "Дарик Северозапад".