Свети Мина
Свети Мина / Община Благоевград
На 11 ноември във Враца тържествено ще бъде отбелязан празникът на свети Мина. Най-новата църква в града носи името на светеца-мъченик. Храмът “Св. Мина” във Враца е открит и осветен през май 2013 г. и се намира в жилищния комплекс “Дъбника”.

По повод честването на паметта на светеца,  в събота Врачанският митрополит Григорий ще отслужи архиерейска света литургия в храма “Св. Мина”, която ще започне в 9:00 часа. В богослужението ще вземат участие и свещеници от града. Приканват се всички врачани да присъстват на светата литургия.

Храмът "Св. Мина" във Враца.
снимка: Дарик Враца, Галя Василева

Светият мъченик Мина живял в края на ІІІ и началото на ІV век, когато властвали двама нечестиви царе Диоклетиан и Максимилиан. Те издали заповед да бъде подложен на мъчения и убит всеки, който откаже да се поклони на идолите. Свети Мина бил войник, но като видял как се шири безчестието и идолопоклонството се оттеглил в планините, където се отдал на пост и молитви към Бога.

Веднъж Светият Дух му разкрил за предстоящ голям езически празник. Воден от своята силна обич към Бога и нетърпимост към идолопоклонството той напуснал планината и отишъл в тоя град, където публично заявил своята вяра. Свети Мина бил подложен на жестоки мъчения, чиято цел била да се отрече от Бога.

Но колкото и да били безчовечни мъченията, свети Мина до смъртта си не се отрекъл от вярата си. По-късно християните издигнали храм на негово име в град Александрия, където поставили светите му мощи. По молитвите на свети Мина и до днес стават чудеса, затова той е сред най-почитаните светии.