Шести блок АЕЦ "Козлодуй"
Шести блок АЕЦ "Козлодуй" / пресцентър, АЕЦ "Козлодуй"
„Продължаваме промяната” счита днешното подписване на договор между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и алтернативен доставчик на свежо ядрено гориво - Уестингхаус Електрик Швеция АВ, за ключово важна стъпка към подобряване на енергийната сигурност на България. Така България прави важен ход към независимостта си от Русия в областта на ядрената енергетика.

В последните дни на правителството с мандата на „Продължаваме промяната” министър-председателят в оставка Кирил Петков поиска да се ускори процесът на диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Той очерта финалната права на дълго забавените преговори за алтернативни доставки, така че да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

Вече има гарантирано свежо ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“

След падането на кабинета „Петков“ процесът беше временно забавен, след като служебното правителство отмени решението му за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй» и наложи ограничения. Така през октомври, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спря достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и постави страната в зависимост от традиционния руски доставчик. Тогава ПП предупреди, че България може да изпита последствията от тези действия до 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани. ПП също призова служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България.

„Продължаваме промяната” приветства промяната в позицията на кабинета „Донев” и бързината, с която е подписан договорът с алтернативния доставчик, след като на 9 ноември Народното събрание гласува за ускоряване на процеса по диверсификация.

„Продължаваме промяната” призовава да се ускори договарянето и с други алтернативни доставчици, за да се постигне пълна независимост на България в сектора на ядрена енергетика.