/ БГНЕС, архив
„АЕЦ Козлодуй” ЕАД и Уестингхаус Електрик Швеция АВ подписаха договора за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната централа.

Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание на Република България от 09.11.2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

В тази връзка подобно споразумение се подготвя и с френската Фраматом за доставка на гориво за шести блок. С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Договорът беше подписан от Георги Кирков – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азиз Даг – управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" каза, че днес се слага краят на една почти 10-годишна история, която е завършила добре. "Най-накрая е направена една реална стъпка към диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво", отбеляза той. По думите му по този начин се гарантира сигурността на българската атомна централа.

Управляващият директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" Азиз Даг заяви, че с днешното подписване на договора за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй се поставя началото на дълготрайно партньорство. Според него целта на това партньорство е да се осигури безопасна работа на АЕЦ "Козлодуй", енергийна сигурност за България, както и безопасност в нейното опериране. Азиз Даг изтъкна, че компанията може да се похвали с над 40-годишен опит в използването на горивото на "Уестингхаус".


 
БГНЕС