Пожарната безопасност по време на жътвена кампания 2014 г.
Пожарната безопасност по време на жътвена кампания 2014 г. / ОД на МВР Монтана

Във връзка с осигуряване на пожарната безопасност по време на жътвената кампания 2014 г. в ОУПБЗН Монтана е изготвен план за организация на действията на противопожарните служби в региона. Преди старта на кампанията е осъществено взаимодействие със службите и организациите в областта, които имат задължения по опазване на реколтата от пожари.

С ОДМВР Монтана ще бъдат извършвани съвместни патрулни проверки при усложняване на пожарната обстановка в района - при незаконно изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи. Служителите на Държавен противопожарен контрол ежеседмично проверяват участващата в жътвената кампания земеделска техника.

С органите на местната власт е създадена организация и уточнен реда, начина за оповестяване и съсредоточаване при необходимост на допълнителни сили и средства от доброволни формирования. В оперативния център към ОУПБЗН са поставени ситуационни схеми на засетите площи на територията на областта - местонахождение, вид на засятата култура, площта, пътищата, водоизточниците и разстоянието до РСПБЗН. Пожарните автомобили са оборудвани с тупалки и къси маневрени шлангове за гасене на пожари в зърнени масиви.

ОУПБЗН напомня, че е задължително  да се спазват установените правила и норми за пожарна безопасност във връзка с обявения от Областна дирекция ”Земеделие” етап „Восъчна зрялост” на посевите от житни култури. 
1. Забранява се пушенето и паленето на огън в близост до житните масиви – най-малко на 100 метра.
2. Забранява се използването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки.
3. Забранява се паркирането на превозни средства и лагеруването в близост до житните блокове и фуражни площадки.
4. Не се допуска преминаването на МПС през житните масиви за времето от восъчната зрялост до прибирането на зърното.
5. Комбайни, трактори, камиони и друга земеделска техника се допуска в блоковете само след извършена проверка от органите за „Пожарна безопасност и спасяване”, след издаден Протокол за изправността на техниката 
6. Преди започване на жътвата, площите трябва да се парцелират на площи от максимум 1 000 дка –  чрез ожънване, изнасяне на сламата и изораване на ивици с ширина минимум 10 метра.

Забранено е изгарянето на растителни отпадъци, паленето на крайпътни слогове, суха трева по ливадите и стърнища по полето. При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност  санкциите за виновните длъжностни лица – по Закона за МВР и ППЗМВР са в размер от 100 до 2 000 лева.

През 2014 г. засетите площи със зърнено-житни култури на територията на област Монтана са пшеница -  420 283 дка, ечемик - 49 175 дка, ръж, овес, тритикале - 6 529  дка. Към момента са ожънати 5 470 дка ечемик. Служителите на Държавен противопожарен контрол са допуснали 51 зърнокомбайни 110 автомобили, трактори и сламопреси за участие в жътвената кампания.

През 2013 г. на територията на областта са възникнали 3 пожари в посевите, при които са унищожени 42 дка от засетите площи и една сламопреса. През 2012 г. броят на пожарите е 5, унищожените площи 180 дка и един комбайн. Причините за възникване на 3 пожара през 2013 г. са 2 пожара – от техническа неизправност на земеделската техника и 1 – с неустановена причина. През 2012 г. 5 пожара са предизвикани – 2 – от техническа неизправност, 1 – от запалени сухи треви или стърнища и 1 – с неустановена причина.