/ dariknews.archive
Талантливият кардиолог, д-р Любомир Досев, успя да възстанови кръвоснабдяването на мозъка на високорисков пациент, който е бил с 90% тежко запушване на кръвоносния съд. Изключително сложната интервенция бе извършена в МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“-Монтана за по-малко от 30 минути, без допълнителни усложнения, като пациентът е бил изписан още на следващия ден.

Италиански професор и родни светила в ендокринологията направиха обучение в Монтана

„Стесняването на сънните артерии се получава при наслагването на плаки по стените на кръвоносните съдове, които захранват мозъка и главата с кръв. Стеснението или запушването на съдовете, води до увеличаване риска от инсулт, който лишава мозъка от кислород. След няколко минути без кислород, мозъчните клетки започват да умират.

Поставянето на този вид стентове е най-иновативния метод, с който можем да спасим човешки живот.“, сподели д-р Любомир Досев. Иновативната операция стартира с поставянето на специална система за предпазване на мозъка и вкарването на последно поколение саморазгъващ се стент, благодарение на който е било възстановено нормалното кръвоснабдяване на мозъка.

Профилът на пациента е бил високорисков - 76-годишен, хипертоник, пушач, който има и предходна процедура по отпушване на най-главната артерия на крака. Интервенцията е била извършена отново от д-р Досев, като екипът на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана е успял да предотврати ампутацията на крака.

„Тази интервенция се прави на много малко места в страната и хората трябва да знаят за това, защото в региона няма друго място, на което да се извършва процедурата и пациентите тръгват да пътуват чак до София. А времето за реакция в тези случаи е изключително ценно“, допълни още д-р Досев.
МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“-Монтана