Площад „Жеравица” в Монтана стана център на спасителни действия (СНИМКИ)

Пожарникарите
Пожарникарите / Петя Димитрова
Преглед на силите, средствата и възможностите направиха спасителите и пожарникарите от областната дирекция в  Монтана на централния площад „Жеравица“ навръх професионалния си празник. 

Противопожарните действия
Петя Димитрова


Пред погледите на стотици хора те изгасиха запаления покрив на областна администрация, спасиха пострадали като използваха различни техники и средства. Пуснаха дронове за разузнаване на терена и разпространението на огъня и предизвикаха радостни крясъци на малките момиченца и момченца. Някой от тях бяха облечени със светлоотразителни жилетки, а 6-годишния Демир бе изцяло екипиран. Пред публиката бе демонстрирана и техниката за химическа и радиационна защита, както и действията на спасителите при тежки автомобилни катастрофи.

Децата се възхищаваха на работата на пожарникарите
Петя Димитрова

 
Тази година по проект на общините Монтана и Пирот дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението“ е оборудвана с два нови автомобила – мини пожарникарски, за работа в горски местности, два дрона и малък самолет. Предстои съвместно обучение на български и сръбски спасители в Монтана през октомври, заяви директорът комисар Венцислав Райков. „Изпращаме една сравнително спокойна година в противопожарно отношение“, уточни той. 180 са пожарите с материални щети, спрямо 220 през миналата година,  250 са запалените сухи треви и стърнища, срещу 848 за миналата година или близо 500 произшествия по-малко.
 
В регионалната дирекция редовите пожарникари и спасители са 180.
„Съвместната ни работа е на много високо ниво”, заяви областният управител Росен Белчев и допълни, че може да  разчита на тази служба на 100 процента.
От кмета на община Монтана Златко Живков спасителите получиха подарък за празника – олимпийски лост за тренировки.