Определен е маршрутът на поклонническото пътуване „Светият път
Определен е маршрутът на поклонническото пътуване „Светият път / Община Враца

Втора работна среща по инициативата „Светият път" се проведе във Велико Търново. В нея участваха представители на 18 общини в България, през които ще преминава маршрутът на поклонническото пътуване от Велико Търново до Рилския манастир.  Пътуването преповтаря историческото събитие от 1 469 г. по пренасането на мощите на св. Иван Рилски от старата столица до  манастира в Рила планина. От община Враца в заседанието взеха участие заместник кметът Красимир Богданов и Калина Тодорова от Регионалната библиотека „Христо Ботев". Тодорова е автор на няколко изследвания за светите места във врачанския край.

По време на срещата бе уточнен маршрутът. В нашия регион поклонниците ще преминат през Тържишкия манастир „Св. пророк Илия" край с. Струпец, Черепишния манастир, село Паволче, където църквата носи името на светеца и през град Враца ще достигне до Бистрецкия манастир „Св. Иван Рилски - Касинец" (Пусти). На връщане колоната ще посети новооткрития раннохристиянски храм в местността „Градище" при прохода „Вратцата" и през Врачанския Балкан ще стигнe до община Своге. Предвижда се поне една от нощувките да бъде във Враца.

Първото възобновено поклонническо пътуване „Светият път" се очаква да започне през юни 2013 г. и да завърши в Рилския манастир на 1 юли, когато се отбелязва празникът на св. Иван Рилски.