Туризъм мездра
Туризъм мездра / Община Мездра
Изпълнението на Годишната програмата за развитие на туризма в Община Мездра за 2017г. бе отчетено на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма при кмета на Общината.

В срещата взеха участие: инж. Генади Събков-кмет на Общината и председател на Съвета, инж. Димитър Павлов- ръководител на АК „Калето“ и секретар на съвета, Севдалина Джамбазка - секретар на Община Мездра, Николай Несторов-директор на ОП “Чистота“, Цветан Цветков – зам.-председател на „Спелеоклуб - Мездра“, Цветелина Драгановска - представител на туристическия бранш в общината и Огнян Петров-председател на Сдружение „Искърско дефиле“.

Инж. Павлов отчете, че през 2017г. е постигнато повишаване привлекателността на Община Мездра и превръщането й в интересна туристическа дестинация в България.

Изгражда се нова инфраструктура и се поддържа съществуващата, обслужваща туризма в Общината. Подобрени са условията за достъп до места с потенциал за развитие на туризма, поддържа се маркировката на пешеходните туристически маршрути.

През годината е засилена рекламата на туристическия продукт на Общината чрез включване като атрактивна туристическа дестинация в специализирани сайтове. Издадени са множество рекламни материали и специализирани видео- и рекламни клипове.

Взето е участие в туристически борси и форуми и са проведени публични представяния на проекти и програми, свързани с развитието на туризма в общината. През годината Община Мездра бе домакин на работна среща по трансграничната инициатива за туризъм “Инициатива ROSEB”, която се осъществява между България, Сърбия и Румъния и цели по един интелигентен и приобщаващ начин да повиши устойчивото социално – икономическо развитие, чрез подобряване на туризма и използване на природното и културно наследство на трансграничния регион.

Благодарение на добрата съвместна дейност с ПП “Врачански балкан“, се осъществява информационно обслужване на туристи в Природозащитен център „Натура“ и Посетителски център „Ритлите“ в с. Люти брод.

Организират се и зелени училища, открити уроци, лагери, семинари и др. инициативи за младежи и ученици в Младежки еко  лагер в с. Очин дол към ДПП „Врачански балкан“.

През 2017г. продължи изграждането и поддържането на туристически обекти, общинска собственост или чието право за ползване и управление е предоставено на Общината. Организирани са мероприятия с местно и национални значение, допринасящи за развитието на туризма.

Сред тях са: Фестивала на средновековните традиции, бит и култура „Калето Мездра 2017“, Национален фолклорен събор „Де е българското“, инициативи по проект „Туристическа инфраструктура и популяризиране на мото спорта в Община Мездра“ на МК „Велика България“, Провеждане на състезания от веригата „4х4 Есктрийм“ в с. Зверино и редица събития с обществена значимост, съвместно с  културни, образователни и други институции с цел популяризиране на съпътстващи туристически продукти.

Следващото заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма ще се проведе през януари. Тогава ще бъдат разгледани предложенията за провеждане на мероприятия, чрез които да се популяризира културно-историческото наследство и туристическите обекти в общината.