Мездра - с награда за туризъм
Мездра - с награда за туризъм / Мирослав Гетов

Община Мездра беше отличена с Грамота за принос в развитието на туризма в Република България в Първия национален преглед-конкурс „Общините за развитието на туризма", организиран от Националната медийна група „Парадигма" със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В него се включиха 98 общини и бяха номинирани около 1000 представители на местния бизнес - инвеститори, партньори, дарители, фирми-производители, места за настаняване, заведения за хранене, атракциони, туристически обекти, работещите за съхраняване на българските културно-исторически традиции и занаяти, институции и НПО, фирми за инфраструктура и транспорт.

Инициативата цели да акцентира вниманието върху приноса на общините за развитието на туризма в отделните региони на страната, да популяризира постигнатото от българските инвеститори, да сподели добри практики, да мотивира местната инициатива за постигане на качествен туристически продукт, с добри икономически резултати и привличане на съмишленици за разработване на нови атрактивни туристически пакети.

Конкурсът се проведе в два свързани модула: Национален преглед „Общините за развитието на туризма" и „Най-добро сътрудничество на общината и частен партньор с принос за туризма". Община Мездра се включи в първия модул в категорията - общини над 10 000 ж., като беше оценена по 8 показатели: икономически резултати, ефективно използване на легловата база, условия за разгръщане на туристическа дейност, реализирани проекти, инвестиции, информационно-рекламна дейност в сферата на туризма, традиции, култура и атракции, ефективност на партньорството между общината и частния бизнес.

В крайното класиране Община Мездра зае 13-то място в своята категория с общ сбор от 39 т. Първа е Община Велинград със 76 т., следвана от Първомай с 65 и Казанлък с 62 т. След Мездра останаха общини като Етрополе, Пещера, Велики Преслав, Дупница и пр. Другата община-участник от Врачанска област в тази категория - Оряхово, е 20-та с 14 т.