Общинска комисия спря работа временно, поискаха оставката на зам.кмет
Общинска комисия спря работа временно, поискаха оставката на зам.кмет / Дарик Враца

Временната комисия към Общински съвет Враца, създадена да провери начина на изпълнение на заложеното в обществените поръчки по проекта „Леденика - туризъм без сезони", временно преустанови работа си. Предложението за това бе направено от ген.В.Стаменов с мотива, че в момента по темата работи и прокуратурата във Враца, а действията на комисията биха могли да повлияят на работата на специализирания орган.

Предложението бе подкрепено от половината членове на комисията и бе прието. На последното й заседание бяха зададени уточняващи въпроси към ръководителя на проекта - зам.кмета Красимира Георгиева. Въпросите бяха свързани най-вече с определените в проекта материали за фигурите и входния тунел. Същите са заложени и в обществената поръчка - фибростъкло с метална конструкция.

В момента обаче за въпросните модули е използван стиропор със специално покритие. Част от членовете на комисията поискаха да знаят защо е извършена подмяната, уведомен ли е управляващият орган и каква е цената според новия материал, който е в пъти по-евтин от заложения.

Според инж.Кр.Георгиева няма подмяна на материала, затова не е било необходимо да бъде уведомяван Управляващият орган. По думите й при подходящи метеорологични условия върху стиропора ще бъде положено фибростъкло. Влагането му в модулите било наложително, тъй като по този начин се подсилвала товароносимостта на конструкциите. Това било мнението на проектантите.

Присъстващите в залата граждани, обаче изказаха съмнения по тази констатация. В качеството си на гражданин в срещата участваше и общинският съветник Краси Донов от СДС, които прикани зам.кмета да си подаде оставката, заради лошото по думите му изпълнение не само на този проект.

Красимира Георгиева обяви, че ако бъде доказана подмяна на материалите, всички виновни ще си понесат наказанието.

Въпреки, че беше поканена, в срещата не участваше инж.Ангелина Иванова - управител на „ДЪ ПОЙНТ ИНТЕРНЕШЕНЪЛ" ООД - изпълнител на Договора по обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обсъжданите модули.

Временната комисия към ОбС Враца бе създадена с решение на съветниците след постъпили сигнали за подмяна на материалите, заложени в обществените поръчки и сключените договори.