Срещата във Видин
Срещата във Видин / Община Видин
На среща в Община Видин с представители на над 15 спортни клуба бе приета декларация по повод излъчен материал на 2 декември 2018 г. в предаването „Темата на Нова” относно футболен клуб „Дуло”, със заглавие „Спорт на границата”. „В материала бяха направени редица манипулативни внушения както по отношение на Община Видин, така и спрямо спортната политика и развитието на спорта в Общината. Излъчените непроверени твърдения и полуистини не само уронват доброто име на Община Видин, но и категорично не са в полза на развитието на детския спорт.
Ние, Община Видин и спортните клубове, развиващи дейност във Видин, остро реагираме срещу подобно едностранчиво, избирателно и некоректно представяне на факти, които засягат видинските деца, видинския спорт и гражданите на Видин“ – пише в декларацията.
Документът бе представен на пресконференция след срещата, на която кметът на Община Видин Огнян Ценков заяви, че предаването на Нова телевизия изопачава цялостната дейност както на Общината, така и на спортните клубове на територията й, като игнорира успехите и постигнатото за развитието на спорта, показвайки всичко в негативен аспект.

Той каза, че за съжаление в това предаване е използван за постигане на определени цели местния клуб по футбол „Дуло“, чийто председател Венцислав Димитров бе сред присъстващите на пресконференцията и също изрази изненадата си от излъчения материал и че неговото намерение е било да се даде гласност на възможността децата да тренират на терен, собственост на Министерство на вътрешните работи и на Главна дирекция „Гранична полиция“. В тази посока Димитров води кореспонденция в продължение на повече от година, но резултат няма. Междувременно той обсъжда възможни решения и с Община Видин, но засега няма подходящо място, което да отговаря на изискванията на клуба.

Кметът Огнян Ценков обясни, че продължават да се търсят варианти и че Общината ще съдейства за предоставяне на подходящ терен, за да могат децата от клуба да тренират. В крайна сметка в предаването е показана незаинтересованост от страна на Община Видин не само към конкретния казус, но и към спорта изобщо, грижата за спортните бази и създаването на условия за спорт на децата и подрастващите.
Пред медиите представителите на всички спортни клубове категорично подкрепиха Общината в нейната позиция относно излъчения материал, изразиха безрезервната си подкрепа и благодарност лично към кмета Ценков за съдействието през последните три години и отношението му към развитието на видинския спорт, който отбелязва завидни успехи в много дисциплини.

„Трябва да се радваме, че децата, които желаят да спортуват, се увеличават и ние търсим начин да осигурим съответните спортни съоръжения. Излязохме с тази декларация по моя инициатива, защото всички ние не можем да допуснем такова отношение и некоректно представяне на ситуацията със спортната политика на Общината и състоянието на спортните клубове и трябва да защитим нашия авторитет, да вдъхнем самочувствие и кураж на децата, които спортуват тук.

Нито сме най-беден, нито град със затихващи функции“ – каза Огнян Ценков. Той припомни, че Общината е направила цялостен ремонт на Гребната база, предвижда се реализиране на проект, заедно с Български футболен съюз за изграждане на Колодрума на игрища за мини футбол, по проект за подобряване на образователната инфраструктура на Оперативна програма „Региони в растеж“, който се изпълнява в момента, в две видински училища ще има физкултурни зали, които ще се ползват за състезания, турнири и където всички желаещи ученици ще могат да спортуват и др.

Във Видин има регистрирани повече от 20 спортни клуба, от които в 4 тренират футбол над 500 деца. Общината се стреми да оказва максимална, съобразно възможностите си, подкрепа на всички спортни клубове и да допринася за популяризирането на спорта сред видинските деца като алтернатива за тяхното свободно време, както и за успешното реализиране на младите ни надежди в професионалния спорт.
 
Община Видин