/ Община Видин
Русенският университет с висока оценка на институционалната си акредитация. Висшето учебно заведение, част от което е и филиал Видин, получи оценка 9.44 по десетстепенната скала от Националната агенция по оценяване и акредитация за следващите шест години.

Филиал Видин на Русенския университет бе домакин на кръгла маса

Така той се нарежда на 5-то място в топ 5 на университетите в България.
По този повод бе дадена съвместна пресконференция, с участието на Огнян Ценков - кмет на Община Видин, Веселка Асенова - началник на Регионалното управление на образованието и Момчил Станков - административен директор на филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Спокойно можем да се похвалим, че заслуга за тази оценка има и филиал Видин, който е оценен с 9.42. Благодарение на високата оценка нашата акредитация ще бъде след шест години и ние ще надграждаме това, което всички успяхме да направим“, каза Момчил Станков и допълни, че добрите резултати са плод на съвместната работа с представителите на държавната и местната власт.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков коментира: „Това е един резултат, който се постигна след много усилия и труд от всички нас. Качественото образование е в основата както на личния, така и на обществения просперитет, защото без него не можем да имаме икономически растеж и социално благоденствие, без подготвени кадри за институциите, бизнеса и неправителствения сектор.

Филиалът на Русенския университет във Видин с предложение за магистърски програми

Така че тази висока оценка на Русенския университет е една своеобразна гаранция за качеството на образованието и в нашето учебно заведение. Удовлетворен съм и се гордея, че много млади хора се записват да продължат своето образование във филиала в нашия град“.

Той отбеляза, че с решение на Общинския съвет и през учебната 2018/2019 академична година Община Видин ще заплати семестриалните такси за първия семестър на 10 първокурсници, които отговарят на определени критерии.

Предоставена е също възможност Градското ученическо общежитие във Видин да се ползва и от студенти. Общината е извършила частичен ремонт на сградата и догодина ще се търсят начини за санирането й.