Студентска лектория за рисунките с бактерии представиха във Филиал на Русенски университет
Студентска лектория за рисунките с бактерии представиха във Филиал на Русенски университет / netinfo
Студентска лектория организираха за по-младите си колеги най-опитните участници в студентският професионален клуб “Microbioart”. Темата на обучението бе „Диференциално-диагностични среди за микроорганизми“ – съобщават от клуба.
Клубът, в който студенти рисуват с живи бои – плесени, дрожби и бактерии, е учреден на 6 април 2015 г. като доброволно обединение на студенти и преподаватели от специалностите „Биотехнологии“ и „Хранителни технологии“ ОКС „Бакалавър“ на Русенски университет-филиал Разград, с ръководител доц. д-р Севдалина Тодорова. “Microbioart” клуб е първият и може би все още единствен студентски арт клуб в България, в който се прилага „микробното изкуство“ (microbioart), а именно рисуване с живи микроорганизми. “Microbioart” клуб вече има многобройни изяви и участия в изложби – в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев - Разград, читалище „Напредък“ в Разград, национални и международни конкурси, изложения, в научни конференции, сесии.
Целта на клуб “Microbioart” е да се подпомага учебния процес по микробиология и биотехнологичните дисциплини, които да станат по-атрактивни науки за студентите от тези специалности. Това беше е идеята на проведената студентска лектория. Автори бяха участници в клуба, които вече завършват своето обучение - Славина Петкова, Невена Георгиева и Мариян Боянов от „Технология на храните“, 4 курс и Нели Атанасова от „Биотехнологии“ - 4 курс. Те искат да предадат своя опит и натрупани знания в рисуването с микроорганизми на своите последователи за осъществяване на приемственост, реализиране на повече участия и достигане на още по-големи успехи. Рисуването с живи микроорганизми е основната дейност на клуба. За направа на различните изображения, картини, рисунки, освен микроорганизми, използвани като „живи бои“, е необходимо и „платно“. „Платното“ са различните хранителни среди. Лекторите представиха в богати презентации основните характеристики на диференциално-диагностичните среди, спецификата им за различните групи микроорганизми, като ентеробактерии, коки и дрожди, които използват в рисуването, и характерното цветовото проявление на тези микроорганизми върху диференциалните среди. Доц. Тодорова откри лекторията като послание най-вече към второкурсниците, които в този семестър изучават дисциплината микробиология и съвсем наскоро бяха приети в клуб “Microbioart”. Те от своя страна, както и заместник директорът на филиала доц. д-р Настя Василева, благодариха на ръководителя и членовете на клуб “Microbioart” за интересната и атрактивно поднесена лекция по темата.

Студентска лектория за рисунките с бактерии представиха във Филиал на Русенски университет
netinfo

Студентска лектория за рисунките с бактерии представиха във Филиал на Русенски университет
netinfo