„Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура”
„Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура” / Мирослав Гетов

На пресконференция кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, зам.-кметът по управление на проекти и инвестиции инж. Николинка Кътовска и ръководителят на проекта инж. Антон Антонов представиха публично приключването на дейностите по Проект „Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура”, финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинска образователна инфраструктура в градските агломерации”.

Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура
netinfo

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Той е с продължителност 14 месеца: от 28.03.2012 г. до 27.05.2013 г., а стойността му - 754 842.70 лв. 85% от средствата или 641 616.29 лв. са осигурени от ЕФРР, а останалите 15%  т. е. 113 226.41 лв., са собствен принос на бенефициента.

 

Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура
netinfo

С реализирането на проекта Община Мездра, от една страна, продължава своите целенасочени усилия за повишаване на енергийната ефективност на общинския сграден фонд, а от друга - повишава информираността на гражданите относно енергийната ефективност и ползите от прилагането на такива мерки. Чрез изпълнените дейности е постигната основната  цел на проекта: да се осигури високо ниво на енергийна ефективност на общинска образователна инфраструктура, и са постигнати неговите специфични цели - повишена е енергийната ефективност в ПГ „Алеко Константинов”, ЦДГ №1 „Детелина” и ЦДГ №2 „Роза” - Мездра и в ОДЗ - Зверино, осигурена е благоприятна работна среда за учители, деца, ученици и помощен персонал, повишена е публичната информираност за интелигентно използване на енергията.

 

Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура
netinfo

Чрез проекта се осигурява трайно въздействие върху децата и учениците, преподавателите, техническия персонал в четирите учебни заведения, върху общинската администрация и цялата общественост, посредством оптимизиране на бюджетните разходи, подобряване материално-техническата база, превръщане на детската градина и училището в желана територия за децата и учениците, подобряване на санитарно-хигиенни условия на труд, намаляване заболеваемостта учащите се и повишаване на тяхната успеваемост, подобряване комфорта на учебното и работно място, стимулиране и мотивиране на позитивно отношение сред учащите се и служителите към проблемите на енергийната ефективност, обществено одобрение на политиката на общината в тази насока, повишаване административния капацитет за управление на проекти, спестяване на средства за енергия и насочването им за други мероприятия, повишаване уменията за работа в екип и комуникацията с други организации.

 

Община Мездра с енергийно-ефективна образователна инфраструктура
netinfo

Изпълнител на строително-монтажните работи по проекта е „Главболгарстрой” АД - София, строителния надзор осъществява  „Синко Инженеринг” АД - София, а авторския надзор - „ВКД Инженеринг” ЕООД  - Враца.