Община Козлодуй се бори за Златен ключ
Община Козлодуй се бори за Златен ключ / снимка: DarikNews.bg

Община Козлодуй е номинирана за „Златен ключ" в най-оспорваната категория от традиционните награди на фондация „Програма достъп до информация" (ПДИ), съобщи Ива Антонова, координатор на ПДИ за Враца.  Предложението е в раздела за институция, която най-добре е организирала предоставянето на информация за граждани. Сред конкурентите на козлодуйската администрация са общините Бургас, Габрово, Перник и Казанлък. Номинациите са общо единайсет. 

Номинациите са общо в седем категории. Победителите получават Грамота и Статуетка. Пластиките са във формата на ключ (позитивни награди), катинар - за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и вързан на възел ключ - за най-абсурдно и смешно решение. Те са изработени от скулпторa Благовест Апостолов.

 За осма година ПДИ отбелязва международния Ден на правото да знам-28 септември, с раздаването на награди в областта на достъпа до информация. Идеята е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение.

През 2002 година неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от различни континенти, учредяват в София Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията. От тогава тази дата се отбелязва с различни инициативи в над 30 страни по света.