Обмислят създаването на Арттелевизия НЕТА
Обмислят създаването на Арттелевизия НЕТА / от ляво на дясно: Янко Люмович, Благой Стефановски и Дамир Домитрович

Ръководството на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/ потвърди желанието на театралната мрежа и догодина да проведе свой фестивал във Враца. Това беше обявено от президента Благой Стефановски, генералния секретар на НЕТА Дамир Домитрович и Янко Люмович, директор на Националния театър на Черна гора.

В театралната мрежа НЕТА членуват 50 театрални трупи и организации от 20-ина европейски държави. Освен ДКТ - Враца, представители на българския театър в НЕТА са още: Международния фестивал във Варна, Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, чиито шеф е директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров, и Фестивалът на камерните театри във Враца.

Дамир Домитрович, който е директор на театър „Exponto" и селекционер на едноименния фестивал за пърформарнс в словенската столица Любляна, очерта насоките в развитието на НЕТА. Според него, следващата стъпка в развитието на театралната мрежа е създаването на Арттелевизия на НЕТА. Домитрович отбеляза, че подобна медия има информативен, документален и комерсиален характер, тъй като ще показва особеностите на театрите в европейските страни. Идеята е тази медия да се разпространява в интернет, за да може да се осигури по-голям достъп на зрителите до нейната продукция.

Обмислят създаването на Арттелевизия НЕТА
netinfo