Областният управител на Видин проведе приемен ден в село Бойница
Областният управител на Видин проведе приемен ден в село Бойница / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков посети днес село Бойница, където проведе приемен ден за жителите на общината. В разговорите се включиха кметът на община Бойница Анета Генчева и председателят на Общинския съвет Габриела Тошева, които оказаха съдействие на областния управител при организирането и провеждането на изнесената приемна.

Възрастен жител на с. Бойница се оплака, че няма свободен достъп до свой имот, разположен в близост до стария път между село Бойница и град Кула, участък от който е разрушен от преминаващата по него тежка земеделска техника. По време на срещата стана ясно, че община Бойница е реагирала своевременно по жалбата, като е издала на фирмата - арендатор, работеща в района, предписание да изравни разораната част от пътя. От своя страна областният управител се ангажира, че до един месец случаят ще бъде изяснен и решен.

Ползването на земеделските земи, социалните помощи, пощенските услуги бяха преобладаващите въпроси, които жители на село Бойница поставиха по време на приемния ден. Част от посетителите изразиха мнения по проблеми от обществен характер. Три възрастни жени, представителки на учителското съсловие и местния пенсионерски клуб, споделиха с областния управител тревогите си, свързани с чувствителното обезлюдяване и застаряването на населението в родния им край.

Момчил Станков запозна своите събеседнички с мерките на правителството за преодоляването на демографските проблеми. „Работи се по програми, които ще стимулират инвестициите. Когато има работни места, немалко от хората, които са напуснали пределите на страната, ще се върнат. Северозападният регион е с приоритетна важност за правителството, което готви специална програма за целенасочена подкрепа на развитието му", каза областният управител.

С посещението си в община Бойница Момчил Станков стартира провеждането на изнесени приемни във всички общини, извън областния и общинския център във Видин. В рамките на един месец той ще посети 10 общини.

Инициативата има за цел да предостави възможност на жителите в по-малките и отдалечени населени места в региона да се срещнат с областния управител и с експерти от неговия екип, за да получат на място административно съдействие и разяснения по поставени от тях въпроси и проблеми. По този начин областният управител ще може да разшири обхвата на редовния прием на граждани, който осъществява всеки месец в областната администрация в гр. Видин, и да се запознае отблизо с актуалните и специфичните за всяка община проблеми и възможности за подкрепа.

Организацията и графикът за провеждането на изнесени приемни на областния управител на Видин се съгласуват с кметовете на общините.