Областният на Враца призова Прокуратурата към бързи действия
Областният на Враца призова Прокуратурата към бързи действия / Дарик Враца
М.Николова
79285
М.Николова
Пелова
  • М.Николова
  • Пелова

Инцидент с нападения над кмета на село Голямо Пещене стана причина днес областният управител на Враца Малина Николова да свика извънредна среща. „Искам да изразя голямото си възмущение и несъгласие с инцидента с кмета Тодор Тодоров по време на проверка на комисия от областна администрация", заяви Николова.

Проверката в селото е по сигнал на гражданин за неправомерно ползване на недвижим имот частна държавна собственост - сграда, обор за разплод с площ 120 кв.м. от земеделския производител Ангел Ангелов. Кметът на селото бил уведомен за проверката още на 8 април с писмо от областната управа. Като представител на местната власт е трябвало да заведе комисията в бившия стопански двор на Голямо Пещене. На 17 април експертите със съдействието на кмета, провели телефонен разговор с Ангелов за необходимостта да осигури достъп до сградата.

По неофициална информация, малко след като комисията пристигнала на мястото дошъл сина на Ангелов - Цветан, който нанесъл силен удар в гръдния кош на кмета. Мъжът е прегледан в спешния център, установено е че има спукано ребро, ще се правят допълнителни изследвания за проблеми и с далака. Извикана е полиция, но инцидентът не е отразен в бюлетините на МВР.

Според председателя на комисията Пелова Ангел Ангелов е обяснил, че ползва сградата от много години за отглеждане на животни.Не разполага с документи за собственост, многократно се е опитвал да се снабди с такива, но неуспешно. Околните на сградата имоти обаче са негова собственост. Днес изтича срокът, който му е даден за предоставяне на документи, указващи основание с което се е настанил в сградата. Сградата е построена върху държавна земя, бивш стопански двор и е частна държавна собственост.

В момента за този имот текат действия по актуването на земята като частна държавна и след издаването на акта ще трябва да се започне процедура по освобождаване на имота - доброволно или чрез изземване по реда на чл. 80 от ЗДС.
По думите на експерта в други населени места вкл. и в Голямо Пещене няма други имоти държавна собственост, които се налага да бъдат проверявани.
„Въпреки това, при сигнали от граждани администрацията е длъжна да реагира и да изпрати на място проверка. Това е нещо рутинно, не е инцидентно", обясни М.Николова.

„Надявам се този случай да не е част от предизборната борба, доколкото предварителната ми информация е че лицата са политически опоненти на Тодоров. Ако това е така - призовавам гражданите да покажат нетърпимостта си към подобни изразни средства. Прокуратурата по възможно най-бърз начин да предприеме съответните действия по проверка на обстоятелствата и преценка за наличие на нарушения на законодателството от лицата, извършили акта срещу кмета на Голямо Пещене", призова още областният управител.