Новият Асен Блатечки – Костадин Султов:  Радвам се, че ще се върна отново във Враца и Северозапада
Новият Асен Блатечки – Костадин Султов: Радвам се, че ще се върна отново във Враца и Северозапада / Личен архив

Два от филмите на младия режисьор от Мездра Искрен Красимиров са номинирани за наградите на Българската филмова академия. Единият е документален филм за Мездра – „Живот на кръстопът“, а другият късометражен – „Коледен триптих“. И в двата филма играе неговият колега Костадин Султов.

- Здравей, Костадине. Разбрахме, че два от филмите с твое участие са номинирани за наградите на Българската филмова академия - „Живот на кръстопът“ и „Коледен триптих“, където си партнираш с известния актьор Китодар Тодоров.

- Да, така е… И съм много радостен, защото това са моите първи стъпки, буквално моите дебюти в киното, моите първи два филма, които съм снимал изобщо.

Новият Асен Блатечки  Костадин Султов:  Радвам се, че ще се върна отново във Враца и Северозапада
netinfo

- Интересното е, че режисьор и на двете ленти е Искрен Красимиров, два филма имате с него и двата са номинирани. Толкова ли добре работите двамата?

- С Искрен сме колеги в университета и на едни упражнения, които правихме там, той ме забеляза и ме покани първо за „Коледен триптих“, след това и за филма за Мездра. А иначе с него се разбираме перфектно на снимачната площадка, дори понякога без думи: като се погледнем, знаем дали се е получил дубъла.

- Ти си от македонския край, а си снимал филм за Мездра - как се чувстваше по време  на снимките?

- Ами аз съм си македонче от с. Микрево, благоевградско, но се приобщавам навсякъде. Плюс това научих малко от северозападния диалект (смее се), а от своя страна научих част от екипа да говори на македонски диалект.

Новият Асен Блатечки  Костадин Султов:  Радвам се, че ще се върна отново във Враца и Северозапада
netinfo

- Разкажи ни повече за твоя дебют в „Коледен триптих“. Беше ли ти нервно да снимаш с Китодар Тодоров - в предварителния ни разговор ми каза, че си му голям фен?

- Беше истинска наслада да снимам рамо до рамо с него. Но на самите снимки гледах да не мисля за това, че снимаме заедно, защото се сещах за някой негов скеч и ми ставаше смешно. Затова гледах на него като на актьора Х, с който трябва да си свършим работата на снимачната площадка. Иначе Кито е много готин човек и много добър актьор.

- Къде зрителите могат да гледат „Коледен триптих“?

- В четвъртък (б. р. 19 февруари) от 12.30 часа, в Дома на киното в столицата открива програмата в секция „Късометражно кино” на специалната прожекция за наградите на Българската филмова академия.

- В момента какво правиш, снимаш ли нещо, продължаваш ли образованието си?

- Имам още няколко изпита и след това се дипломирам, специалност „Кинорежисура”. Завърших и един късометражен филм, казва се „Делюзия“, на който тепърва му предстои фестивален живот. С Искрен започнахме документален филм за Софроний Врачански, ще снимаме и във Враца - радвам се, че ще се върна отново в Северозапада.

- 2014 г. бе много успешна за теб, получи роля и в пълнометражен филм, където си партнираш с Яна Маринова. Каква е ролята ти в тази лента и кога ще можем да я видим?

- Снимахме филма през лятото. Казва се „11А“ - в него изграждам образ на недисциплиниран ученик, ако мога така да го нарека. А Яна Маринова е моята класна, която има нелеката задача да преподава на един буен клас. Надявам се скоро да е по кината, мисля, че ще е забавно.

- И последно: вярно ли е, че те наричат „Новият Блатечки“?

- (Смее се) Ами истина е, че някои колеги и приятели ме наричат така, но може би просто на майтап или, за да ме провокират. Асен Блатечки си е Асен Блатечки, доказано име в българското кино и театър, а аз тепърва трябва да се доказвам и показвам какво мога. Така, че няма смисъл от подобни сравнения.

Новият Асен Блатечки  Костадин Султов:  Радвам се, че ще се върна отново във Враца и Северозапада
netinfo

Визитка:

Костадин Султов е роден в гр. Сандански през 1990 г. Завършил е Езиковата гимназия в Благоевград и УНСС, специалност „Политология“. В момента следва магистратура „Филмова и тв режисура“ в НБУ. Посещава школата по киноактьорско майсторство на актьора Николай Хаджиминев.

Дебютира в игралното кино през 2014 г. с главна роля във филма „Коледен триптих“, където си партнира с Китодар Тодоров. Същевременно прави режисьорски дебют с късометражния филм „Да, мило“, в който играе главната роля заедно с Анна-Мария Чернева. Дебютира и в документалното кино, където изпълнява главната роля във филма на Искрен Красимиров „Живот на кръстопът“. Участва в още две късометражни студентски продукции, които ще излязат на големия екран до края на годината.

През лятото на м. г. реализира първия си пълнометражен филм „11А“ с режисьор Георги Костов. В момента работи по сценариите на два късометражни филма, а през септември завърши снимките на късометражен филм, който режисира за майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров.

 

Филмография: „Да, мило !“ (2014) - актьор и режисьор, „Коледен триптих“ (2014) - реж. Искрен Красимиров, „Живот на кръстопът“ (2014) реж. Искрен Красимиров, „Дългият път“ (2014) - реж. Беба Йорданова, „11 А” (2015) - реж. Михаела Комитова, Upgrade” (2014) - реж. Ваня Богданова, „Делюзия“ (2014) - реж. Костадин Султов, „Грешникът светец“ (2015) - реж. Искрен Красимиров.