Нови награди за вокалната формация Торлашки напеви
Нови награди за вокалната формация Торлашки напеви / снимка: Клуб “Медии” към ОДК “Ние, врабчетата”

С две първи и една трета награда се завърна вокална формация „Торлашки напеви" - Монтана от Националния фолклорен конкурс - Русе 2010. Той се проведе на 6 и 7 март в сградата на Община Русе, която е организатор на конкурса заедно с Общински детски център за култура и изкуство в крайдунавския град.

Златните статуетки бяха присъдени в раздел "Камерни вокални групи" и в раздел "Хорови състави" и оркестри категория А, за любители и самодейци.

По регламент всички участници се представиха с две народни песни. Секстет 'Торлашки напеви'' изпълни "На сън Яна открадната" в обработка Николай Кауфман и познатата "Данка мома хубава" в обработка Стефан Кънев. Цялата формация взе участие с песните "Булка върви" и познатата в нашия регион "Торлашка песен".

Солистката Екатерина Ценкова завоюва бронзова статуетка в раздел "Индивидуални изпълнители" в същата категория. Тя впечатли журито с емблематичната „ Лале ли си, зюмбюл ли си" и „ Играй оро на равно Загоре".

Сара Валентинова и Петя Илиева също взеха участие в конкурса. Песните на солистките нямаше да звучат по този начин без съпровода на музикантите Петър Каменов - дудук, Петър Трифонов - тамбура, и ръководителят на формацията Цветан Цветанов - гъдулка.

Непосредствено след изпълненията си ВФ „Торлашки напеви", камерният състав и солистите записаха конкурсните песни в импровизираното студио на Българското национално радио за предаването „Рано в неделя" по БНР.

ВФ „Торлашки напеви" се състезава с повече от 60 колектива, а солистките - с над 200 индивидуални изпълнители от цялата страна, което показва високото ниво на конкурса, както и огромното постижение на монтанските деца.