Нова книга реабилитира подвига на врачански войници от 1916г.
Нова книга реабилитира подвига на врачански войници от 1916г. / Дарик Враца, Галя Василева

Историко-библиографският справочник "Добричката епопея 1916г." е новата книга в Държавен архив - Враца. С наличието на книгата се похвали главният експерт в архива Весела Пелова. Справочникът разказва за бойните действия от 3-ти до 5 септември 1916г., когато 35-ти Врачански и 36 -ти Козлодуйски полкове, като част от 6-та Бдинска дивизия, освобождават Добруджа.

По време на Първата световна война тези полкове са изпратени в битка срещу руски, румънски и сръбски войски. Тези събития са белязани с много противоречия и различни оценки през годините и това е една от причините да не се говори много за тях. "Интересът по темата вече е голям, каза Весела Пелова. Много роднини питат и издирват сведения за свои близки".

 

Нова книга реабилитира подвига на врачански войници от 1916г.
netinfo

 

През 1942г. след връщането на Добруджа към България, с постановление на Министерски съвет, голяма част от турските имена на селища в района на Добрич, се променят на загиналите в тези сражения. Така се появяват селата Врачанци, Козлодуйци, Бдинци, Полковник Савово, Победа, Войници и др.

 

Нова книга реабилитира подвига на врачански войници от 1916г.
netinfo

 

Командирите на полковете са били полковник Соларов и полковник Таслаков, уточни Пелова. Тя каза още, че книги за тях отдавна са библиографска рядкост и затова новото издание е толкова ценно с данните си. В сраженията убити и безследно изчезнали са 219 души от 35-ти Врачански полк и 428 души от 36-ти Козлодуйски полк.

 В книгата има списък от 1013 имена на загинали, голяма част от които родом от Северозапада. Ако има наследници на загиналите в тези сражения, могат да се обърнат за повече информация към архива, призовават от там. Така и те ще разберат повече за своите предшественици, а и за историята на Добричката епопея  от 1916г. ще се отвори нова страница.