/ Министерство на туризма
Неджати Али бе преизбран днес единодушно за Районен мюфтия на Видин, Монтана и Враца.

Той бе единственият кандидат и за него гласуваха всичките 32-ма делегати – имами и представители на мюсюлманските настоятелство от трите области, на проведената районна мюсюлманска конференция във Видин.

Неджати Али е районен мюфтия от 2005 г. и активно работи за утвърждаване на мюсюлманското изповедание и общност на територията на Видин, Монтана и Враца, каза при откриването на конференцията Ахмед Хасанов, зам.-главен мюфтия.

На днешния ден в страната се провеждат още 4 мюсюлманска конференции за избор на районен мюфтия, а на територията на България мюсюлманското вероизповедание има 20 районни мюфтийства.

Районният мюфтия Неждати Али благодари на местната и държавна власт в трите области за отличното сътрудничество. „Както нашите предци векове са живеели и общували заедно, и от векове във Видин врата срещу врата са входовете на джамията и видинската митрополия, така ще бъде и в бъдеще. Защото всички ние българите, независимо от вероизповеданието си, сме призвани да се разбираме, живеем, работим заедно“, каза още той.

Конференцията се проведе във видинската джамия "Осман Пазвантоглу", която е построена през 1801-1802 г. По същото време в двора й е изградена и библиотеката на Осман Пазнатоглу,в която са съхранявани стотици ценни ръкописи и книги.

Джамията и библиотеката, която е обявена за паметник на културата с национално значение, днес са запазени в автентичния си вид .
 
БТА