Пловдивският районен мюфтия имал връзка с радикалните ислямисти
Пловдивският районен мюфтия имал връзка с радикалните ислямисти / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми подкрепя радикалните ислямисти от Пазарджик, твърдят група пловдивски имами. Те призовават срещу него да започне разследване от страна на властите. Мюсюлманите твърдят, че Хилми e изучавал радикален ислям в Судан, а впоследствие е преподавал в село Сърница.

Групата имами, предвождана от Кемал Рашид, настоява за оставката на Осман Хилми от няколко месеца заради редица нарушения, които по техните думи е извършил мюфтията. Рашид се закани, че ще започне гладна стачка, независимо от лошото си здравословно състояние, докато мюфтията не си тръгне. Вчера той е получил и заповед за уволнение, тъй като нямал завършено духовно образование. Такова изискване няма в условията да бъдеш имам и уволнението е незаконно, коментира Рашид.

Имамите обвиняват Осман Хилми, заместнии-кмета в район „Северен" Красимир Асенов и неговия син - Роман, че са крали пари от даренията в Джумая Джамия. Освен това Асенов развивал и лихварска дейност с даване на частни кредити, за което имамите също ще подадат жалба в полицията.

Ежегодно подавам имотни декларации, от които става ясен произходът на парите ми, заяви за Дарик заместник-кметът Асенов. Всяко отваряне на касата с даренията се прави с протокол и в присъствието на свидетели, добави още той, отричайки обвиненията на имамите.

Други новини от Пловдив