Научна сесия „Христо Ботев и неговата чета”
Научна сесия „Христо Ботев и неговата чета” / Община Враца

В рамките на Ботеви дни 2016, Регионален исторически музей-Враца събра десетки историци на Националната научна сесия „Христо Ботев и неговата чета”.

„Уважаеми професори, доценти, историци. Искам да Ви приветствам с участието Ви в Националната научна сесия. Чрез представяне на Вашите доклади и разработки, свързани с живота и делото на великия революционер, поет и публицист и присъствието Ви днес на тази форум, Враца се превръща в интелектуална столица. И до днес Ботев предизвиква будните умове на България да анализират неговата личност и да търсят повече данни, свързани с живота и дейността му”. С тези думи кметът на Община Враца Калин Каменов откри научната сесия.

Ръководител на тазгодишния форум е проф. Пламен Митев от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Пред научните работници и историци проф. Митев представи доклад на тема „Христо Ботев и Стоян Заимов (опит за сравнителни биографични бележки)”.

По време на срещата, историците разгърнаха непознати аспекти на значими исторически събития, свързани с живота и делото на Христо Ботев и неговата чета. От Регионален исторически музей /РИМ/-Враца участие взе уредникът Валерия Тарашоева, с доклад на тема „Ботевият четник Саво Петров”.

Свои разработки представиха и проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Ася Николова от къща-музей „Христо Ботев” в град Калофер, Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ - Сливен, Екатерина Николова-Цанева от ИМ-Тутракан, Невен Илиев от РИМ-Видин, д-р Светла Атанасова от музея във Велико Търново, Анастасия Георгиева от ИМ-Бяла черква, доц. д-р Христо Харитонов от ИМ-Полски Тръмбеш, асистент Чавдар Ветов от Института за исторически изследвания към БАН и Даниел Иванов – докторант по специалност Музеологияв СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Научният форум бе уважен от зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, ученици, общественици, граждани.