„Народен съюз - нова коалиция с амбиция, представи силни кандидатури за област Монтана
„Народен съюз - нова коалиция с амбиция, представи силни кандидатури за област Монтана / netinfo

„Народен съюз" представи своите кандидати за общински кметове, кметове на кметства и общински съветници за област Монтана, като даде сериозна заявка да пребори олигархичния модел на управление. Коалицията залага на силни кандидатури в 9 от общините на областта. На официалния форум присъства съпредседателят на коалицията, председател на „Земеделски народен съюз" и депутат Румен Йончев, който заяви, че основната цел в тези местни избори е да бъде разбит олигархичният модел:

„Да бъде разбита онази наложила се местна олигархия, където кметове и общински съветници овладяват цялата власт и стават несменяеми фактори в своите общини. Надявам се, че ние, от „Народен съюз", ще успеем да постигнем тази задача. За разлика от други политически сили, които предпочитат да се наредят до тях, ние избираме другия подход - да се борим чрез своите идеи и със силите на нашите кандидати за доверието на хората. Убеден съм, че това е успешният подход за Монтана, а и за целия Северозапад", заяви съпредседателят на коалицията.

В община Монтана „Народен съюз" и „РЗС" ще бъдат заедно в коалиция „Бъдеще за Монтана", която издига силната кандидатура на д-р Иванка Делева, председател на гражданско сдружение „Бъдеще за Северозападна България".

В своето слово д-р Делева сподели, че проблемите са много и водят до застрашаващо обезлюдяване на областта: „Не можем да оставим Монтана да обезлюдява, този град трябва да живее и да върви напред. Това не е невъзможно - при едно разумно и добро управление областта може отново да стане уютен дом за младите хора. Мога да кажа за себе си и моя екип, че ще направим всичко, което зависи от нас, и ще дадем пример на България и Европейския съюз как един беден край в Северозапада може да стане водещ за страната", добави д-р Делева.

Впечатляващи са и останалите кандидатури на коалиция „Народен съюз". В оспорвана битка в Лом ще се впусне Стефан Панталеев, който до миналата година е заемал председателското място в Общинския съвет на Лом. Симпатиите на гостите в залата, а и на журналистите, получи и водачът на листата за общински съветници за община Берковица Милован Жан Панталеев, който чрез своята активна гражданска позиция през 2013 г. успя да направи възможна рехабилитацията на пътя при прохода Петрохан. В Берковица, „Народен съюз" ще подкрепи кандидатурата на настоящата кметица Димитранка Каменова.

Бранимир Крумов е кандидатурата на коалицията за Община Вълчедръм; за кметското място в Община Бойчиновци ще се бори Славей Костодинов, настоящ общински съветник; в Чипровци настоящият кмет Анатоли Първанов ще поиска още веднъж доверието на своите съграждани; в община Брусарци „Народен съюз" залага на земеделския производител Александър Димитров, а в Община Якимово в предизборната надпревара ще се включи Здравко Занков. В Община Георги Дамяново „Народен съюз" ще има собствена листа за общински съветници, водач е Миляна Каменова, там коалицията ще подкрепи Цветелина Александрова от ГЕРБ, която в момента е действащ заместник-кмет.

Коалиция „Народен съюз" е една от трите регистрирани коалиции за тези избори. Формацията включва „ЗНС", ССД на Стефан Софиянски, БДС - Радикали на Евгени Бакърджиев, БАСТА, Българска земеделска партия и движение „Гергьовден" на Любен Дилов. Това са формации, които имат своите корени в българското общество и то най-вече - в малките и средни общини на България. Основният акцент е консолидация в политическото пространство, базирана на общи идеи, ценности и цели, като крайната задача на коалицията е след едно успешно участие в местните избори да формира единен политически субект, който да стои стабилно в политическия център.