Един от санирането блокове в Козлодуй.
Един от санирането блокове в Козлодуй. / Областна администрация Враца
Завършила е проверката на жилищните сгради от общините Козлодуй, Мездра и Враца, които се санират по Националната програма за енергийна ефективност. Проверката е инициирана от областния управител на област Враца Малина Николова.

На територията на община Козлодуй, комисията от областната администрация е проверила изпълнението на строително-монтажните дейности на блок № 1 и № 2 в жк 1 и блокове с номера 54, 55, 56, 57 и 58 в жк 2. На обектите са изпълнени монтаж на РVС дограма, топлоизолация по фасади, топлоизолация и хидроизолация по покриви, отводнителна система на покрива, водопроводни и канализационни работи в общите части на сградата – сутерена, подмяна на ел. инсталацията и осветлението, шпакловка и бояджийски дейности в стълбищните клетки, мълниезащита и заземление. За тези дейности са съставени документи. Предстои подписване на Констативен акт „Образец 15“ за установяване годността за използване на строежите и издаване на разрешение за ползване.
Общинската администрация в Козлодуй е изградила нова вертикална планировка, озеленяване и поливна система към ремонтираните жилищни сгради.
За тях комисията на Областна администрация – Враца констатира, че предвидените мерки за енергийна ефективност са изпълнени съгласно всички изисквания на одобрените проекти.
 
Във Враца обект на проверка са били блок „Младост“ № 1, блокове, намиращи се на ул. „Втори юни“ №70, ул.“Мито Орозов“ № 45 и ул.„Братя Миладинови“ № 10. Експертите са констатирали, че строително-монтажни дейности по обновяването на жилищните сгради се извършват съгласно одобрените работни проекти.
 
При проверката на блок „Сердика“ № 2 в Мездра, комисията е установила, че в началото на строително-ремонтните работи фирмата-изпълнител, без да съобрази метеорологичните условия, е разкрила покрива на сградата, премахвайки старата хидроизолация и е създала предпоставки за наводняване на апартаменти от последния етаж. Експертите на Областна администрация – Враца са провели среща с техническия ръководител на обекта, инвеститорския контрол и представител на Община Мездра и са дали препоръки за спешно отстраняване на проблема при технологична възможност.
 
Проверките на всички останали обекти, санирани по Националната програма, ще продължат по график, утвърден от областния управител на област Враца. От областна администрация – Враца информира гражданите, чиито сгради се обновяват по Националната програма за енергийна ефективност, че могат да подават жалби и сигнали на тел. 0882-745-336.