Заседанието на комисията.
Заседанието на комисията. / Областна администрация Враца
С пълно единодушие Комисията за изготвяне на Областната здравна карта гласува приемането на здравната карта за област Враца. Заседанието бе водено от областния управител Малина Николова. Записаното в здравната карта са потребностите, свързани със здравеопазването, на жителите на областта.

Директорът на Районната здравно-осигурителна каса във Враца Светозар Симеонов представи състоянието на съществуващата здравна мрежа в област Враца по вид, брой, дейности и разпределение на съществуващите в областта лечебни заведения, както и необходимия минимален брой лекари, стоматолози и специалисти от професионално направление „Здравни грижи“. Представен беше и броят на съществуващите легла за болнично лечение и осъществяваните медицински дейности по видове и разпределението им по лечебни заведения и по нива на компетентност на съответните структури в областта.

Според гласуваното предложение, броят на общопрактикуващите лекари на територията на област Враца е 113, а броят на лекарите в специализираната извънболнична помощ е 227. Броят на специалистите по дентална медицина в първичната помощ е 168. Значително е увеличен броят и разпределението на специалистите от професионално направление „Здравни грижи” – 255.

Светозар Симеонов представи разпределението на болничните легла в област Враца по видове и нива на компетентност към момента. Общият брой на болничните легла в област Враца е 1295, от тях активни са 920. Останалите 375 легла в болничните заведения са за продължително лечение и палиативни грижи, психиатрични и легла за физиотерапия и рехабилитация. Предложението е болничните легла да станат 1144. Намаляването идва след обстоен анализ на това в какъв процент до момента са се ползвали леглата през годината. При някой от тях процентът е под 50, което налага намаляването им. Най-използваните са т.нар. „терапевтични легла“, където се хоспитализират пациенти с вътрешни болести. При тях натоварването е 95 %. Толкова е и при психиатричните легла. „Физическото намаляване на болничните легла няма да доведе до затруднен достъп на пациентите до лечение“ – категоричен бе директорът на здравната каса във Враца.