Курбан в Салаш
Курбан в Салаш / Община Белоградчик
И тази година бе спазена отколешната традиция в махала Куцаровци на белоградчишкото село Салаш - за Петдесетница да се съберат местните хора, техни роднини и гости от страната, да бъде раздаден курбан за здраве и благополучие. На това място, до голямата белокаменна чешма със студена планинска вода, още през далечната 1933 година е поставен оброчен кръст.

Свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи празничен водосвет, благослови и пожела здраве на всички, след което освети курбана. Участниците в празника бяха поздравени от кмета на общината Борис Николов, който честити празника, както и новата придобивка - новопостроен навес, пожелан от хората миналата година и обещан от кмета на общината, за да пази от лошо време и горещите летни лъчи на слънцето.

Курбан в Салаш

Той благодари на Румяна Алексиева – кмет на Салаш, на Даниела Иванова – библиотекар в местното читалище, на озвучителя Игор Атанасков,  за добрата организация, правейки необходимото, за да заслужат благодарността на хората. Местният кмет също поздрави всички присъстващи, благодари и на Сийка Велкова  за спонсорството на курбана и обяви, че спонсорът за курбана за следващата година допълнително ще бъде обявен. Местният творец Веса Иванова рецитира свое стихотворение за Куцаровци, а деца от село Салаш пяха песни и също рецитираха.

Курбан в Салаш

Тази година бе организирана и изложба на типични турлашки ястия, а кметът Николов връчи награди на хората приготвили най-добре представените ястия. В голямата конкуренция на ястията - баници, сух таратор, десерти и други за победител бе обявено типично турлашкото блюдо "Бел муж", а първата награда грабна баба Веса Иванова. Бе представена и изложба на изделия от дърво на Тонко Недков.

Най-малките участници в Събора бяха малките Зара и Никол. В разгара на празненството, веселбата продължи с български народни хора, в които  най-активни бяха едни от най-младите, съобщават още от Община Белоградчик.

Курбан в Салаш
Община Белоградчик