Празник Долна Вереница
Празник Долна Вереница / Петя Димитрова
„Възлюби Господа твоя Бог с целия си ум, душа и сили, и ближния си като себе си,  и оттук нататък живота придобива  смисъл за теб.” С тези христови думи, видинският митрополит Даниил се обърна към миряните от село Долна Вереница, където днес бе даден курбан за летния празник на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Видинският владика води Божествена Света Литургия в древната църква на селото, в съслужение с протосингела на митрополията архимандрит Антим и местни свещеници.  За да чуят молитвата на духовния водач на епархията и се поклонят пред Бога, в селската черквичка влязоха кметът на община Монтана Златко Живков и бившия народен представител от областта Борислав Великов.

 Заради рядко срещаните библейски сцени, изографисани по стените през   ХVІІ и ХVІІ век, църквата „Свети Николай”  в село Долна Вереница е обявена за паметник на културата.

След литургията бе извършен водосвет  в двора на храма пред старото килийно училище.

Празник Долна Вереница
Петя Димитрова

 „Изгубихме много време. Колко поколения деца израснаха и бяха  лишени от това да чуят нещо за Бога”, заяви митрополит Даниил, на въпрос за въвеждането на предмета религия в училищата. „ Смисълът  на Вярата ни е да живеем  в мир и любов с човека до нас. Ако се възпитава детето от най-ранна възраст в това, тогава борбата със страстите става по-лесна.  Когато едно дете е вкусило, че да пренебрегнеш личния интерес и да помогнеш нещо на човека в нужда до тебе, да проявиш послушание към родителите, да се пребориш с една завист у себе си, това носи голямо благо на душата му. Осъзнаването чу това е добро дава смисъл и съдържание на живота му. По този начин общуваме с Бога“, каза още Владиката.
Пред журналисти той коментира и смяната на игумените в Чипровския и Лопушанския манастир.

Отец Спиридон, който бе сменен за шофиране в пияно състояние, приема наказанието си като повод да се смири, да си  даде сметка за отговорността, която носи  и да я поеме, заяви митрополит Даниил.

Празник Долна Вереница
Петя Димитрова


Смяната на  отец Христодул от длъжност игумен на  Лопушанския манастир е решена единодушно  на епархийски съвет.  
„Той беше оставен като ефимерий, уточни Владиката,  но не прие това със смирение. Не успя да понесе,  че се случва нещо не по негова воля. Възприел е практики в манастира, които не са полезни  за неговото духовно здраве, в същото време има много оплаквания от гости на Светата обител“, поясни още Владиката.
Сега архимандрит Христодул  е в  манастир на Великотърновска епархия.