/ БГНЕС, архив
„В МБАЛ „Христо Ботев“ няма да има прекъсване на дейността и жителите ще продължат да  получават медицинска помощ по кардиология и инвазивна кардиология в същия обхват и обем“, обяви днес в Парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питане от депутатите инж. П. Аврамова и Кр.Кръстев.

БСП-Враца отново иска оставката на ръководството на врачанската болница

В отговора си министър Ананиев обяснява, че „на този етап е прекратен договорът с частната структура, която осъществява дейността по инвазивна кардиология в лечебното заведение".

Кирил Ананиев: Наистина в ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца има проблеми

Министерството на здравеопазването ще предприеме необходимите законови действия за анализ на сключения договор между МБАЛ „Христо Ботев“ АД и частната структура, която до този момент е изпълнявала дейността по инвазивна кардиология.

МЗ опровергава неточни интерпретации на отговор на министър Ананиев за врачанската болница

Според Ананиев, ръководството на министерството полага всички усилия да намери решение за осигуряване на нормален работен процес в отделенията на болницата. „В момента се разглеждат варианти за осигуряване на необходимата апаратура (ангиограф), за да може да продължи и дейността на отделението по инвазивна кардиология.. След проведени разговори с медицински специалисти е налице уверение от тяхна страна, че ще продължат да работят в болницата“.

„С мерките, които ще приемем в следващите няколко дни, свързани с инвазивна кардиология, ще стабилизираме отделението, което има най-много напуснали медицински специалисти от болницата“, отговори министър Ананиев на уточняващ въпрос от Красен Кръстев за напускането на много лекари, което застрашава нормалната работа на отделенията. По думите на Кирил Ананиев, Министерство на здравеопазването има резервен вариант веднага да бъдат осигурени кадри, които да обучават и нови медицински специалисти.

Оздравителният план на МБАЛ  „Хр. Ботев” – Враца е в действие и успешно се изпълнява“, беше категоричен Кирил Ананиев. Това ще доведе до повишаване ефективността на работата на болницата, което означава, че ще има по-високи приходи в лечебното заведение. По този начин ще бъде дадена възможност не само лекарите да получат своите заплати, но и хората да бъдат доволни от качеството на предоставяната медицинска дейност. 

„Категоричността на министър Ананиев, че инвазивната кардиология във Враца ще бъде възстановена и ще бъдат осигурени кадри за нея е обнадеждаваща“, коментира народният представител инж. Петя Аврамова. „За съжаление засилването на напрежението около МБАЛ „Христо Ботев“, което определени политически сили целят, води до напускане на медицински специалисти от врачанската болница. Това от своя страна принуждава ръководството да преструктурира отделения, за да може да осигури нормалното функциониране на здравното заведение. Оздравителният план за МБАЛ „Христо Ботев“ не включва закриване на отделения в бъдеще, а политическите интриги около медицинския персонал може да доведат до това.

Петя Аврамова
ПП ГЕРБ Враца

Хората, които прикриха източването на МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца, организират сценарий, който отново застрашава здравното заведение. Надявам се гражданите на Враца, които искат МБАЛ „Христо Ботев“ да бъде запазена и оздравена, да не допуснат да бъдат употребени политически“, допълни тя.